Okrožnice » Nagrada za življenjsko delo Sinje Ožbolt – prof. za sodobni ples

04.03.2019

Profesorica naše šole Sinja Ožbolt, ki poučuje sodobni ples tako na programoma umetniške gimnazije (plesna smer in smer gledališče in film) kot tudi na programu predšolska vzgoja, je v letošnjem letu dobila Nagrado Ksenje Hribar za življenjsko delo na področju sodobnega plesa, ki jo podeljuje Društvo za sodobni ples Slovenije.

V utemeljitvi nagrade so med drugim zapisali:

“Novejša zgodovina sodobnega plesa bi se pri nas nedvomno odvila precej drugače, če Ksenija Hribar nekje na prehodu med poznimi 70-imi in zgodnjimi 80‑imi leti ne bi srečala plesalke Sinje Ožbolt. V njen plesni talent, ki je bil povezan z idealnimi telesnimi predispozicijami, plesno gibkostjo, domišljijo in smislom za improvizacijo, v njeno vzneseno zanimanje za umetnost, občutek za duh časa ter nenazadnje v njen čisti človeški etos je Ksenija Hribar položila vse svoje koreografske upe in ga tako rekoč v hipu spremenila v odločilen sodobnoplesni načrt. Sinja Ožbolt je bila gorivo, ki ga je Ksenija Hribar potrebovala za ustvarjalni sodobnoplesni stroj, ki si je sredi 80-ih let nadel ime: Plesni teater Ljubljana. /…/ V zadnjih letih deluje predvsem kot pedagoginja na Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimnaziji Ljubljana. Njeno delo na tem področju je zapisano anarhističnim principom, ne potrebuje niti avtoritete niti hierarhije, saj mladostniško pozornost in kreativnost razpira predvsem z odprtim in neposrednim odnosom ter z veliko mero karizme.”

Celotno utemeljitev lahko preberete na: https://sodobniples.si/kategorija/nagrajenci#2019.

Predlagamo, da obiščete tudi naslednje povezave do novinarskih prispevkov o nagrajenki.

Intervju na Valu 202: https://val202.rtvslo.si/2019/01/proti-etru-spet-ta-dez-10/.

Intervju za Dnevnik: https://www.dnevnik.si/1042875256.

Prispevek na MMC: https://www.rtvslo.si/kultura/oder/nagrada-ksenije-hribar-gre-v-roke-sinje-ozbolt/478779.

Profil na portalu Koreografski imenik (Emanat): http://ski.emanat.si/sinja-ozbolt/

Dijaki in delavci šole smo nagrajenko, našo profesorico in kolegico, podpirali tudi na slavnostni podelitvi nagrade, ki je odprla letošnji Bianale slovenske sodobne plesne umetnosti ‘Gibanica’, ki je v Ljubljani potekal od 27. 2. do 2. 3. 2019.

Sinji Ožbolt izrekamo iskrene čestitke in se ji zahvaljujemo, da imamo to srečo, da z njo sodelujemo, nam mentorsko podaja znanje, kolegijalno izmenjuje izkušnje in nas prijateljsko pogleda in objame.

Dijaki in kolektiv SVŠGUGL

 
Dostopnost