5 nagrad na festivalu Transgeneracije

26.04.2018

V ponedeljek 23. 4. 2018 se je s podelitvijo priznanj najboljšim v Cankarjevem domu zaključil festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije 2018. SVŠGL je bila ponovno šola z največ nagrajenci_kami. Priznanja in nagrade so prejeli_e:

1) Ema Ilar za svoj strip Leaving nightmare (mentorica Jasna Potočnik)

2) plesna predstava Entropija (nastopajo dijakinje in dijaki 1., 2., 3. in 4. letnika umetniške gimnazije, smer sodobni
ples; mentorji: Nataša Tovirac, Petra Pikalo, Urška Vohar, Aja Zupanec, Mojca Dimec, Sinja Ožbolt, Dušan Teropšič, Andreja Rauch Podrzavnik, Nina Fajdiga, Petra Pikalo, Maja Delak)

3) Andraž Žigart za režijo filma Nočna ptica

4) Anže Testen za najboljšo video produkcijo v celoti za film Vonj po razkroju

5) ter mentorica pri zgoraj omenjenih filmih Ana Čigon.

 

Spodaj si lahko preberete, s čim so prepričali selektorje in žirante.

Čestitke vsem nagrajenim dijakinjam in dijakom ter kolegicam in kolegom.

 

 

STRIP

Žirantka Pia Nikolić se je odločila, da priznanje prejme:

Ema Ilar za strip Leaving nightmare (mentorica Jasna Potočnik, Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana)

Glavna nagrada gre stripovskemu delu v manga stilu, z naslovom Leaving nightmare. Avtorica je izkazala izjemno poznavanje specifik stripovskega medija, kar se kaže že z razporeditvijo nagrajene stripovske strani. Zgodba ne le sledi protagonistki, ampak jo preplete s pomembnimi detajli, ki povečujejo strašljivost in trenutnost sna. Glavni lik ostaja prepoznaven skozi vse manifestacije, kar pomaga pri držanju kontinuitete naracije. Nekonvencionalno kadriranje kvadrata v zgornjem desnem kotu kaže tudi na časovno prekinitev, ki dobro razbije napetost in spremeni narekovanje tempa branja. Upodobitev zvoka z izvrstno odločitvijo izstopa zunaj zamejenega dela panela, povzroči tudi gromkost bobnenja in razširjanja zvoka po prostoru, ki s tem postane neskončen. Strah pred smrtjo in krhkostjo življenja je striparka mojstrsko zavila v ekspresivno impresijo psihedelične demonske sanjske zgodbe.

 

PLES

Žirantka Meta Lavrič je zapisala:

Celovečerna predstava Entropija Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana je prepričala s celostnim pristopom k obravnavani naslovni temi in odlično produkcijo.

Kljub razlikam v kakovosti posameznih izvajalcev so mladi plesalci učinkovito predstavili svoje delo ter tako na ravni kolektiva kot na individualni ravni gledalcem ponudili večplasten plesni večer. Z živahno interakcijo zvoka, giba, svetlobe in misli so se v zelo raznovrstnih fragmentih poigravali z različnimi fizikalnimi entitetami in jih izvrstno pretvorili v jezik giba. Predstavi je

uspelo z gibalnimi predstavitvami sil, različnih vrst energije in zakonitosti zanimivo in privlačno odstreti fizikalni pojem entropije.

 

VIDEO/FILM

Žirant Uroš Smasek je zapisal:

Med letošnjimi šestnajstimi videi oziroma filmi, prijavljenimi na Transgeneracije, in predvsem osmimi, izbranimi v festivalsko selekcijo, je – naj poudarimo ponovno, na kar smo opozorili že pred festivalom – občutiti razveseljivo kakovostno težnjo v smislu, da kdo od avtorjev (in mentorjev), ki se je dokazal nazadnje že na lanskem festivalu, tokrat potrjuje in nadgrajuje avtorsko kakovost ter preseneča s kompleksnejšim ustvarjanjem, v katerem se različno filmsko loteva tudi širše zanimivih, aktualnih, celo perečih družbenih tematik.

V pogledu kompleksnejšega ustvarjanja sta to filma, ki sta tudi dobitnika glavnih dveh nagrad za najboljšo filmsko produkcijo v celoti in za režijo.

1. Dobitnik nagrade za režijo je približno 7-minutni igrani film Nočna ptica avtorja Andraža Žigarta in mentorice Ane Čigon (z Umetniške gimnazije ljubljanske Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije, že lani pa dobitnikov nagrad za režijo in za najboljšo filmsko produkcijo v celoti za film Krogla). Nočna ptica skozi domiselne poglede kamere iz zelo različnih zornih kotov, domišljeno vkomponiranih v filmsko celoto, postopoma razkriva in naposled presenetljivo prikaže duhovito, celo občutno situacijsko-komično in tudi posrečeno odigrano pripoved o nespeči družinski naraščajnici (v podobi nadobudne Eme Žigart), ki zjutraj še malo prej sladko spečega in zdaj panično prebujenega starejšega naraščajnika (samega Andraža Žigarta) olajševalno preseneti s tem, da je v nočnih urah namesto njega opravila njegovo delo za šolo!

2. Dobitnik nagrade za najboljšo filmsko produkcijo v celoti je skoraj četrturni igrani Vonj po razkroju avtorja Anžeta Testena in spet mentorice Ane Čigon (s pravkar že omenjene Umetniške gimnazije ljubljanske Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije). Dognano skadriran, posnet in ne nazadnje zmontiran film (ob čemer omenimo, da je njegov direktor fotografije, snemalec in montažer bil ravno že nagrajeni Andraž Žigart) vznemirljivo prikazuje postopno razkrivajočo se pretresljivo pripoved o simpatični, občutljivi, po vsem sodeč tudi umetniško navdahnjeni srednješolki (odigrala jo je Suzana Krevh), ki jo pred maturantskim plesom zapusti fant (Jaka Palčič) in se ji zato začne podirati svet, pri čemer jo kot v sanjah bodri oče (že tako rekoč igralski starosta Boris Ostan). Film mladostno zrelo obravnava perečo problematiko samomorilnosti, pri čemer premišljeno uporablja tako rekoč vsa mogoča filmska izrazna sredstva, vključno s popolnoma razpoloženjsko uglašeno glasbeno podobo ali prav tako skladno montažo, bodisi v prelivih ali tudi nenadnih preskokih med posnetki, do navsezadnje že skoraj srhljivih alegoričnih uprizoritev srednješolkinega podirajočega se čustvenega sveta.

3. Nagrado za posebni dosežek prejme že omenjena mentorica Ana Čigon, ki svoje dijake očitno uspešno in hvalevredno spodbuja k ustvarjanju kompleksnejših filmov.

 
Dostopnost