Film in video

2022/23

StudentCuts nagrada za film Okrog sveta

Dijaki_nje 3.G so na filmskem festivalu StudentCuts v Ljutomeru za film Okrog sveta prejeli_e nagrado žirije “Best animation film at Film Festival 2023

Posebne čestitke gredo režiserkam Brini Perčič, Katarini Pogačnik in Zala Špende iz 3.G.

Obrazložitev žirije

KATEGORIJA FUTURE TALENTS

Okrog sveta,  SVŠGUGL, Slovenija

Zrela in odlična uporaba elementov likovnega nadrealizma in teatra absurda nam približa pogled na ekološko problematiko. Ustvarjalci presenetijo z domiselno scenografijo in kostumografijo.

Film si lahko ogledate na tej povezavi:

 

LUDNICA FILMOV

Vljudno valjeni_e na filmski večer: Ludnica filmov, ki so jo za vas pripravile dijakinje in dijaki tretjih in četrtih letnikov filmsko-gledališke smeri SVŠGUGL.

Na filmsko poslastico s številnimi hodi in različnimi okusi ste vabljene_i v torek, 16. 5. 2023 ob 20.30.

Držite pesti, da nam bo vreme naklonjeno, saj je filme najlepše gledati pod zvezdami, sicer se pa dobimo v filmskem studiu (D-FIS).

Zagrabite kokice, za rokav pocuknite vse svoje sošolke_ce, profesorje_ice in še koga in se nam pridružite na Ludnici filma.

Vabljene_i!

 

 

2021/22

Greta Greta

“Ne morjo si oprat paradajza, skuhat makaronov, ne morjo se stuširat, ne morjo oprat cunj!”

Uprizoritev smo zasnovali okoli vprašanj okoljske krize in možnosti, ki nam jih nudi najprej poznavanje najbolj žgočih problemov, ki onemogočajo kakovostno življenje, nato pa njihova obdelava v uprizoritvi. Pogledali smo kopico filmov, organizirali predavanja, oblikovali scenarije za filme, iskali možnosti za uprizarjanje raznoraznih besedil, bodisi avtorskih bodisi časopisnih spletnih novic, vstopali v mnogotere uprizoritvene in filmske možnosti in vse skupaj poskušali povezati z več macguffini. Poleg skrivnostnega kovčka s plenom in sumljivih miz, na katerih se sklepajo okoljski posli, izganjamo štiri jezdece apokalipse in upamo na hepiend.

Nekaj fotografij nastajanja produkcije:

 

Filme Greta Greta si lahko ogledate na spodnji povezavi

Nagrajeni filmi

Film Igra: ZEMLJA, ki so ga naredili dijaki 2.F (2021/22) v režiji dijakinje Lucije Rupar je dobil nagrado Zlata ribica na 9. festivalu svobodne video produkcije.

https://www.kamnik.si/objava/641792

https://www.kotlovnica.si/sl/novice/podeljena-priznanja-9.-festivala-svobodne-video-produkcije-fsvp-2022

Obrazložitev žirije:
Ponavadi ne izberemo najboljšega film v svoji kategoriji, ampak smo se letos vseeno odločili, da podelimo nagrado med sorodno žanrskimi filmi in naredili novo podkategorijo ŠOLSKI film, ki si ga
definitivno želimo tudi drugo leto. Odločali smo se med dvema filmoma, ki sta si v ideji podobna.
Odločili smo se za film IGRA: ZEMLJA, režiserke Lucije Rupar

Gre za angažirani video z domiselnim prikazom našega ravnanja z naravo in s smislelnim stopnjevanjem ritma in montaže do vrhunca, ki je nedoleočen.

Za film Zažgano nebo sta režiserki Nika ZAVRL in Brina PERČIČ (2.G, 2021/22) prejeli nagrado na natečaju Čez 100 let, ki ga je pripravila Ekonomska šola Novo mesto.

Film Okrog sveta v režiji Brine Perčič, Katarine Pogačnik in Zale Špende je bil uvrščen v program Gen.Z Mednarodnega festivala eksperimentalnih avdiovizualnih praks V-F-X Ljubljana.

 

2020/2021

Filmi nastali v šolskem letu 2020/2021 v okviru filmskih delavnic

Na spodnji povezavi si lahko ogledate izbrane filme nastale na filmskih delavnicah.

Film Lov na risa je nastal v okviru delavnic scenarij in režija in  snemanje in montaža v tretjem letniku.

Sledijo krajši filmi, ki so nastali na delavnici fotografija in film v 2. letniku: Valentinovo, Rogljiček, Prekrokana noč in Pekarna. Omenjeni filmi so bili del gledališko-filmske predstave BUNTON in so se ukvarjali s temo burleske in bontona.

 

Nagrada za dijaško filmsko kritiko naši dijakinji Zali Berk

Zala Berk iz 4G je prejela prvo nagrado na natečaju za dijaško kritiko izbranega slovenskega filma.

Prvo mesto si zasluži kritika prve slovenske grozljivke Morana, ki uspešno pozicionira film znotraj celotne slovenske kinematografije, razdela njegove žanrske elemente in konkretno razloži, kje so napake v izvedbi. Besedilo ima izpiljeno konstrukcijo, ki premišljeno razvije ideje ter dovoli nekaj prostora tudi za pohvalo.

Več tukaj: ekran.si/rezultati-natecaja/

Čestitke Zali!

 

Film RDEČA NIT na Festivala ljubiteljskega igranega filma 2020 prejel nagrado za najboljši film po izboru občinstva
Festival je za splošno javnost potekal preko spleta. V soboto, 7. 11. so bili vsi filmi na ogled na spletni strani društva.
Gledalci so spletno izbrali tudi svojega favorita in to je bil film Rdeča nit.
Čestitke Laura Sarafinov, igralski zasedbi in filmski ekipi za nagrado.

______________________________________

 

2019/2020

SVŠGUGL SLETSTIVAL

Istega dne, ko so maturanti in maturantke sedli za šolske klopi, medtem ko dijaki prvih, drugih in tretjih letnikov ostajajo doma, so se odločili narediti gledališko-filmsko gesto. Prvič v zgodovini SVŠGUGL, filmske in gledališke smeri, predstavljamo ustvarjalno delo dijakov in dijakinj prvih, drugih in tretjih letnikov na spletu v svojem slogu na prvem spletnem festivalu, ki je potekal med 18. in 21. majem 2020 na spletni strani šole. Gre za prvi tovrstni pregled ustvarjalnosti v času samoizolacije in hkrati za prelomno predvajanje z možnostjo diskusije po vsakem festivalskem dnevu.

V štiri festivalske dni smo strnili gledališke in filmske vsebine . Pri ustvarjanju festivala so sodelovali dijaki in dijakinje filmsko-gledališke smeri od prvega do tretjega letnika SVŠGUGL in celotni aktiv profesorjev in profesoric, zato gre za izjemno obliko sodelovanja – v izjemno nenavadnem času.

Progam SVSGUGL SPLETSTIVALa

Trailer:

Celoten posnetek 4. festivalskega dne:

Četri dan festivala je bil filmski, naslovili smo ga FILMSKI ABONMA, ta pa je vseboval tri sklope: Na kratko (2. letnik), Dokumentarni filmi o samoizolaciji (3. letnik), Obtožujem (3. letnik):

Ostali dnevi festivala so bili gledališki. Posnetki le-teh pa so na voljo tu:

 

FESTIVAL ZOOM 13

Na mednarodni mladinski filmski festival ZOOM 13. se je uvrstil film Preblisk avtoric Korine Žibert in Tine Žnidaršič in film Popoln dan avtorice Kaje Petrovič. Samostojno se je z dvema filmoma na festival uvrstil tudi Jakob Grižonič. Čestitke avtorjem in celotni filmski ekipi!

______________________________________

 

2018/2019

Zaključek projekta TEHC/PEZF – Poučevanje evropske zgodovine s filmom 

V sklopu 17. MAF Mad about Film seminarja je zavod VIZO izvedli zaključek projekta TEHC/PEZF v dvorani E1 v Cankarjevem domu. Predvajanih je bilo 6 najboljših slovenskih videoesejev po izboru nacionalne žirije (seznam spodaj), prisotno občinstvo je spoznalo nekatere njihove avtorice ter mentorje in se sproščeno družilo ob filmskih čarih podob sedme umetnosti.

Četitamo dijakinjam Rebeka Satler, Megi Oblak, Zala Kantužar, ki so za svoj film Black and White prejele posebno omembo.

Najboljši slovenski videoeseji v projektu PEZF:

1. NM / Gimnazija Novo mesto       One new follower Eva Lukšič, Tinkara Moretti, Tanja Topić
2. NM / Gimnazija Novo mesto       Your name Nejka Guček Cvelbar, Anamarija Gole
3. LJ / Gimnazija Bežigrad       Death field Sara Hotić, Ajla Šabić

———-

4.      Piran / Gimnazija in srednja pomorska šola Piran Stories from the shadowed past  Eva Omahen, Taia Debernardi, Jana Harcet
5.      NM / Gimnazija Novo mesto Hope was the one Lana Jeglič, Tjaša Luzar, Ana Kastrevc

Posebna omemba:

6. PO Ljubljana / SVŠGL    Black and White Rebeka Satler, Megi Oblak, Zala Kantužar

 

FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA

Z dijakinjami in dijaki 3.G, 3.F in delom 4.G smo v četrtek 13. 9. 2018 obiskali Festival slovenskega filma v Portorožu. Ogledali smo si celovečerna igrana filma Cankar (Amir Muratović) in Posledice (Darko Štante), ter dva spremljevalna kratka filma. Dijakinje in dijaki so lepo sprejeli dogajanje na festivalu, mnogi so festival obiskali prvič, pozitivno a tudi kritično so sprejeli tudi vse filme, ki so si jih na festivalu ogledali. Na kratko smo se srečali tudi z glavnim igralcem filma Posledice – Matejem Zemljičem, ki je za svojo vlogo tudi prejel nagrado Vesna. Čestitke!

 

 

Na program Festivala slovenskega filma sta se letos uvrstila dva filma naših (bivših) dijakov/dijakinj umetniške gimnazije smer gledališče in film in dramsko-gledališka smer. Filma bosta predstavljena v sekciji podmladek.

ON, režija Jakob Grižonič

DOKAZ TEME, režija Anže Testen

 

TRANSGENERACIJE – uvrstitve v program in nagrade

Dijakinje in dijaki SVŠGUGL so se tudi letos s svojimi izdelki predstavili na festivalu sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije in na festivalu filmske ustvarjalnost mladih Videomanija. Več o posameznih predstavitvah in nagradah si lahko preberete spodaj.

Letos je festival zabeležil rekordno število prijav, na festivalu pa je s svojimi deli sodelovalo več kot 400 izbranih dijakinj in dijakov iz vse Slovenije. Izmed njih so selektorice in selektorji nagradili najboljše. Festivala so se udeležili tudi naši dijaki in dijakinje in tudi letos je bilo kar nekaj projektov nagrajenih. Več o tem si lahko za posamezno področje preberete spodaj.

Video/film

Na področju video/film sta bili izbrani dve videodeli:

 • Popoln dan (Kaja Petrovič, Miha Dragan; Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana; mentor: Darko Sinko)
 • Natas (Lana Arbi, Zala Berk, Tyshea Anai Drab, Neža Flere; Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana; mentorica: Ana Čigon)

Nagrado za najboljšo režijo so prejeli/e: Kaja Petrovič, Hana Kalan, Špela Koščak in Miha Dragan za film Popoln dan (mentor Darko Sinko)

 

VŠEČ SI MI

Dijaki programa umetniška gimnazija smeri gledališče in film, Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana ter udeleženci na programih Zavoda BOB so v okviru projekta EducOpera (Struggling against Early School Leaving with an education to Opera) pripravili predstavitveni film procesa nastajanja opere za mlade:

PRVI KORAKI DO OPERE ZA MLADE “VŠEČ SI MI”

Kamera: Jan Malus, Anja Kemperle (mentorica: Neja Šmid)

Montaža: Matija Valant, Ivan Vastl, Miha Dragan (mentor: Darko Sinko)

https://www.youtube.com/embed/E1EXOlAXIrs

 

2017/2018

Videomanija

Film Aleks, ki so ga dijaki__nje 1. F (umetniška gimnazija, smer gldališče in film) posneli_e pri predmetu fotografija in film je na Festivalu mladinske filmske ustvarjalnosti Videomanija prejel nagrado strokovne žirije.  Film je režirala Neža Zalaznik, soavtorice_ji filma pa so: Maja Marussig, Mršnik Eva, Lana Orel Podplatnik, Flores Oven, Eleonora Premože, Nina Slavec, Živa Strgar, Matija Valant, Ivan Vastl in Sara Ana Vertovšek. ČESTITKE!

Utemeljitev nagrade:

Osnovna tema filma, iskanje identitete glavnega junaka Aleksa, se zdi naravna in relevantna izbira za mlado avtorico v zgodnjih najstniških letih. Aleksovo spraševanje o mestu v družbi, ki mu je bila z rojstvom predpisana, se kaže skozi njegove vse bolj očitne odklone od družbeno sprejetih norm obnašanja, oblačenja in vedenja, ki pritičejo določenemu spolu. Avtorica spretno stopnjuje Aleksove odmike od fantovske vloge od komaj opazne nezainteresiranosti za fantovske teme do zavestnega izkazovanja drugačnosti, kar seveda sproži odklonilne reakcije med vrstniki. Čeprav večina Aleksovih sošolcev nima razumevanja za njegovo transformacijo, je trdna podpora njegove sestre odločilna, da naš junak vztraja pri svoji novo odkriti spolni identiteti. Filmska zgodba se izgrajujejo z dosledno vizualno naracijo, ki sledi dovolj prepričljivemu razvoju glavnega lika. Ideja zgodbe je zato izražena skozi samo dogajanje in je niti ne bi bilo potrebno izreči v dialogu: Aleks kljub nasprotovanju okolice ne zataji lastne identitete in je zvest samemu sebi.

Na festivalu Videomanija je častno pohvalo mladinske žirije za odlično uporabo svetlobe prejel tudi film Dokaz Teme, ki ga je režiral Anže Testen (DP Andraž Žigart). ČESTITKE!

 

Več: https://www.videomanija.org/nagrajeni-filmi-2018/#

Bornasto priznanje za kratki film so prejeli še naslednji filmi:

 • Neeeeee (1. F)
 • ON (1. G)
 • Popoln dan (1. G)
 • Preblisk (1. G)
 • Smrt (1. G)

Tudi ti filmi so nastali v okviru predmeta film in fotografija.

 

Transgeneracije

V ponedeljek 23. 4. 2018 se je s podelitvijo priznanj najboljšim v Cankarjevem domu zaključil festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije 2018. SVŠGL je bila ponovno šola z največ nagrajenci_kami. Za področje video / film so bile podeljene naslednje nagrade:

 • Andraž Žigart za režijo filma Nočna ptica
 • Anže Testen za najboljšo video produkcijo v celoti za film Vonj po razkroju
 • Nagrada za posebne dosežke mentorici Ani Čigon

Spodaj si lahko preberete, s čim smo prepričali selektorje in žirante.

VIDEO/FILM

Žirant Uroš Smasek je zapisal:

Med letošnjimi šestnajstimi videi oziroma filmi, prijavljenimi na Transgeneracije, in predvsem osmimi, izbranimi v festivalsko selekcijo, je – naj poudarimo ponovno, na kar smo opozorili že pred festivalom – občutiti razveseljivo kakovostno težnjo v smislu, da kdo od avtorjev (in mentorjev), ki se je dokazal nazadnje že na lanskem festivalu, tokrat potrjuje in nadgrajuje avtorsko kakovost ter preseneča s kompleksnejšim ustvarjanjem, v katerem se različno filmsko loteva tudi širše zanimivih, aktualnih, celo perečih družbenih tematik.

V pogledu kompleksnejšega ustvarjanja sta to filma, ki sta tudi dobitnika glavnih dveh nagrad za najboljšo filmsko produkcijo v celoti in za režijo.

1. Dobitnik nagrade za režijo je približno 7-minutni igrani film Nočna ptica avtorja Andraža Žigarta in mentorice Ane Čigon (z Umetniške gimnazije ljubljanske Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije, že lani pa dobitnikov nagrad za režijo in za najboljšo filmsko produkcijo v celoti za film Krogla). Nočna ptica skozi domiselne poglede kamere iz zelo različnih zornih kotov, domišljeno vkomponiranih v filmsko celoto, postopoma razkriva in naposled presenetljivo prikaže duhovito, celo občutno situacijsko-komično in tudi posrečeno odigrano pripoved o nespeči družinski naraščajnici (v podobi nadobudne Eme Žigart), ki zjutraj še malo prej sladko spečega in zdaj panično prebujenega starejšega naraščajnika (samega Andraža Žigarta) olajševalno preseneti s tem, da je v nočnih urah namesto njega opravila njegovo delo za šolo!

2. Dobitnik nagrade za najboljšo filmsko produkcijo v celoti je skoraj četrturni igrani Vonj po razkroju avtorja Anžeta Testena in spet mentorice Ane Čigon (s pravkar že omenjene Umetniške gimnazije ljubljanske Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije). Dognano skadriran, posnet in ne nazadnje zmontiran film (ob čemer omenimo, da je njegov direktor fotografije, snemalec in montažer bil ravno že nagrajeni Andraž Žigart) vznemirljivo prikazuje postopno razkrivajočo se pretresljivo pripoved o simpatični, občutljivi, po vsem sodeč tudi umetniško navdahnjeni srednješolki (odigrala jo je Suzana Krevh), ki jo pred maturantskim plesom zapusti fant (Jaka Palčič) in se ji zato začne podirati svet, pri čemer jo kot v sanjah bodri oče (že tako rekoč igralski starosta Boris Ostan). Film mladostno zrelo obravnava perečo problematiko samomorilnosti, pri čemer premišljeno uporablja tako rekoč vsa mogoča filmska izrazna sredstva, vključno s popolnoma razpoloženjsko uglašeno glasbeno podobo ali prav tako skladno montažo, bodisi v prelivih ali tudi nenadnih preskokih med posnetki, do navsezadnje že skoraj srhljivih alegoričnih uprizoritev srednješolkinega podirajočega se čustvenega sveta.

3. Nagrado za posebni dosežek prejme že omenjena mentorica Ana Čigon, ki svoje dijake očitno uspešno in hvalevredno spodbuja k ustvarjanju kompleksnejših filmov.

SVŠGL je na Transgeneracijah prejla še nagrado na področju STRIPa in nagrado na področju PLESa.

 

Festival ZOOM.12

 • Klapo za najboljši mladinski slovenski film na Mednarodnem filmskem festivalu za otroke in mladostnike ZOOM.12 sta prejela Anže Testen in Andraž Žigart iz 4.G za film “Vonj po razkroju”.

Njun Vonj po razkroju “odpira svetlo prihodnost, saj je filmski izraz potisnjen na višjo, zahtevnejšo raven. Zapleteni montažni prijemi so zlepljeni v smiselno celoto, zvočna podoba pa bi zlahka konkurirala tudi mojstrom,” je zapisala režija, ki je pri filmu posebej poudarila “profesionalnost, čustveno nabitost ter dovršenost filmskega izraza”.

O nagradi v medijih: RTVSLODelo, Dnevnik

 

Festival slovenskega filma

 • Nagrado 20. Festivala slovenskega filma za najboljši film sklopa Podmladek je prejel  film: “Vonj po razkroju”, Anže Testen in drugi, 4.G.

 

Čestitke Anžetu in celotni ekipi!

Več o festivalu in nagradah na: http://www.fsf.si/2017/sl/zmagovalci-20-fsf/

Na 20. Festival slovenskega filma so se v sklop Podmladek poleg omenjenega filma uvrstili še trije filmi naših trenutnih in bivših dijakov: “Nočna ptica”, Andraž Žigart (4.G), “…IN!?”, Jakob Grižonič (1.G) in “Še enkrat”, Urh Mlakar (4.G, 2015/2016).

Več o posameznih filmih in sklopu Podmladek na: http://www.fsf.si/2017/sl/program/urnik/

Več o filmih naših dijakov na 20.FSF

______________________________________

 

2016/2017

V letošnjem šolskem letu so bili_e dijaki in dijakinje naše šole zelo uspešni_e pri snovanju svojih filmov, saj so na različnih tekmovanjih prejeli skupno kar 5 nagrad. Najbolj se je izkazal 3.G iz programa umetniške gimnazije dramsko-gledališke smeri.

 1. Film Krogla, nagrada za režijo, Festival Transgeneracije (Transgeneracije 2017 obrazložitve in seznam nagrajencevSVŠGL)
 2. Film Krogla, nagrada za najboljšo produkcijo v celoti, Festival Transgeneracije (Transgeneracije 2017 obrazložitve in seznam nagrajencevSVŠGL)
 3. Film Šah, posebna omemba, Filmski festival ZOOM.11, (Obrazlozitve Festival ZOOM.11)
 4. Film Vonj po razkroju, nagrada strokovne žirije, Festival mladinske filmske ustvarjalnosti Videomanija (obrazlozitev Videomanija 2017) Kratki film Vonj po razkroju nam odstira notranji svet odraščajočega dekleta. Tik pred maturantskim plesom Gabi zaradi drugega dekleta zapusti fant. V njej se naselijo občutki zapuščenosti, bolečine, osamljenosti, manjvrednosti. Njena stiska je vse večja, vse glasnejši so obsojajoči notranji glasovi in misel na samomor. Film, poln simbolike, zaznamujeta domiselno kadriranje in montaža, ki ves čas prehaja iz zunanjega vsakdana v notranji, intimni svet dekleta, ter nam tako razkriva stiske preštevilnih mladih danes. Ob tem pa ne izgubi (za)upanja, da je težko breme vendarle mogoče odložiti in se prepustiti toku življenja.
 5. Film Nočna ptica, nagrada mladinske žirije, Festival mladinske filmske ustvarjalnosti Videomanija (obrazlozitev Videomanija 2017) Film Nočna ptica smo izbrali, saj se razlikuje od ostalih, ker se nam zdi najbolj mladinski, nedolžen in ne prikazuje eksistencialne krize. Z odličnimi zvočnimi efekti, domiselno uporabo ogledal in dobro igro svetlobe nam zgodba z optimizmom, dinamičnostjo in pozitivnim pogledom na svet prikaže otroško dobronamernost, ki gledalca prevzame ter ga v pričakovanju pripelje do prisrčnega zaključka. Zgodba ni razvlečena, vsi elementi imajo svojo točno določeno vlogo, s katerimi filma ne odvračajo od rdeče niti zgodbe. Mladinska žirija čestita režiserju, igralcem, snemalcem in vsej ekipi za odlično delo.

Vonj po razkroju, 13’15”, 2017

Kratki film nam odstira notranji svet odraščajočega dekleta. Tik pred maturantskim plesom Gabi zaradi drugega dekleta zapusti fant. V njej se naselijo občutki zapuščenosti, bolečine, osamljenosti, manjvrednosti. Njena stiska je vse večja, vse glasnejši so obsojajoči notranji glasovi in misel na samomor.

11:11, 5’42”, 2017

Navaden šolski dan. Maša je pri psihologiji. Ura je enajst minut čez enajsto, ko jo profesorica pošlje v tajništvo po flomaster. Ko prispe do tajništva, se vse zablešči. Maša pogleda na telefon. Ura je spet osem zjutraj. Le kaj se ji dogaja? Se bo uspela rešiti časovne zanke?

Krogla, 12’05”, 2017

Vsem nam se zdi, da obvladamo pametne telefone. Ker se nam zdijo samoumevni, jim ne posvečamo dovolj pozornosti in potem kar naenkrat udarijo … Da o aplikacijah na njih sploh ne govorim. Pametni telefoni so postali del našega življenja, aplikacije na njih pa so naše življenje.

Nočna ptica, 7’03”, 2017

Nikoli ni dobro prelagati domače naloge na nasledje jutro, še posebej
če je to razglabljalni esej in ti sestra vzame baterije iz budilke…

Šah, 3’37”, 2017

Avtorja filma Andraž Žigart in Aleš Ljoljo sta za film Šah prejela posebno omembo žitije v sekciji mladinskega filma na festivalu ZOOM.11

Spomini, 21’20”, 2017

*** film še ni dostopen prek spleta***

 

V okviru video-filmske delavnice smo posneli tudi videe za predstavi Krasni novi svet in Študija primera

Videi za predstavo Krasni novi svet

 

Videi za predstavo Študija primera

______________________________________

 

2015/2016

SOBI, video filmska delavnica

Sodelovale_i dijaki_nje 3.G programa umetniška gimnazija, dramsko-gledališka smer: Klemen Kovačič, Julita Kropec, Živa Bizovičar, Kaja Kokalj, Anja Jug, Lucija Žerovnik, Lara Zebič, Karin Markovič, Pia Lapanja, Leon Bedjanič,  Blaž Andrašek, Rene Markič, Ana Ule, Iva Štefanija Slosar, Tina Resman, Veronika Železnik, Lara Drinovec, Lara Mlakar, Monika Novak, Tadeja Peternel, Anja Jug, Ivana Aleksić in Kaja Kokalj

Dve na videz nepovezani sobi imata skupno točko. Osebo, ki ju povezuje.
Osebo, ki bolečino iz svoje preteklosti, s svojimi dejanji zrcali na ljudi okoli nje – postala je le ena izmed mnogih, ki jih je zaslepil občutek, ko vso moč držiš v svojih rokah in z njo manipuliraš vse in vsakogar okoli sebe.
Zaradi strahu si najde svoj, omejen prostor in hkrati območje njenega komforta, ki postane njen lasten svet njenih pravil. Svet poln strahu in bolečine njen nepodrejenim, ljudem, ki se ji podredijo pa ponudi varnost.
Film prikazuje mladim ne tuj prizor družbenega izločanja in podrejanja, katerega vodi nekdaj izobčeno dekle, ki prav zaradi tega postane tista, ki ljudi izloča.

Film Sobi je na festivalu Videomanija prejel enood treh enakovrednih glavnih nagrad. Strokovna žirija je izbor obrazložila tako:

Kratki film Sobi je izjemen estetski izdelek, ki ga odlikujeta dobra fotografija in kadriranje.

Odlična dramaturgija, minimalistična scenografija, premišljena simbolika, dobra igra, režija in montaža ter učinkovita glasbena podlaga pri gledalcu stopnjujejo občutek nelagodja in tesnobe, ki vodi v premislek o nevarnosti sprejemanja enoumja in spodbuja k (re)akciji. Lahko ga razumemo kot kritiko medvrstniškega nasilja in pomanjkanja tolerance do drugačnih in drugače mislečih ali pa širše kot opozorilo na tudi danes zelo aktualno nevarnost vzpona totalitarizmov.

Vir:

Nagrajeni filmi 2016

 

ALTER LENA, video filmska delavnica

Sodelovali_e dijaki_nje 3.G programa umetniška gimnazija, dramsko-gledališka smer: Tina Resman, Ivana Aleksić, Barbara Žefran, Karin Markovič, Monika Novak, Živa Bizovičar, Lara Zebič, Monika Novak, Lucija Žerovnik, Leon Bedjanič, Ana Ule, Blaž Andrašek, Veronika Železnik, Hana Vrtovec, Tina Černuta,  Tadeja Peternel in Anja Jug.
Maša in Lena sta najboljši prijateljici, ki se vsaka po svoje spopadata z najstniškim življenjem. Trdno prijateljstvo se kmalu spremeni v psihotično agonijo, ki gledalca najprej zmede, na koncu pa pusti grenak prikous zavedanja. Kje je meja med podzavestnim in resničnim? Kdo so akterji naših misli in nenazadnje tudi dejanj?

 

UJETE, multimedije

Sodelovale_i dijak_inje 4.A, 4.B in 4.C razreda programa predšolska vzgoja: Tjaša Robič, Manca Jarc, Simona Žebovec, Melisa Mesić, Lucija Vrankar, Nikola Pešič, Ana Oražem, Ema Berčič, Anita Zamernik, Eva Pleško, Neža Čepon, Tanja Košak, Hana Fekonja in Gracija Binder.

Spremljamo življenje štirih srednješolskih deklet, ki so na videz zelo dobre prijateljice. So najbolj popularne, a kljub vsemu je njihovo prijateljstvo le površinsko. Vsaka izmed deklet se sooča z nasiljem, ki v začaranem krogu ujame eno izmed njih.

Film Ujete je kolektivno delo vseh spodaj naštetih avtoric in avtorja. Podrobnosti posameznih prispevkov najdete spodaj.

 

Popoldne v Kopru, video filmska delavnica
Popoldne v Kopru je video, ki je bil prvič predstavljen kot večkanalni video v okviru predstave Pesmi štirih … (uprizoritvi dijakinj in dijakov 1., 2. in 3. letnika umetniške gimnazije, dramsko-gledališke smeri. )
Snemanje in montaža: dijakinje in dijaki 3.G letnika 2015/2016 Ivana Aleksić, Blaž Andrašek, Klemen Kovačič, Julita Kropec, Iva Štefanija Slosar, Hana Vrtovec
(Posneto v Kopru, 5. december 2015, v okviru predmeta video-filmska delavnica):

Režija: Ana Čigon in Mojca Dimec
Mentorica za video: Ana Čigon
Glasbeni opremljevalec: Matjaž Predanič
Mentorica za gib: Sinja Ožbolt

 

Nagrajeni  film ŠE ENKRAT, video filmska delavnica

Ponosno razglašamo, da je dijak Urh Mlakar (4.G) za svoj film Še enkrat prejel zlato klapo na 10. filmskem festivalu ZOOM.

Iskrene čestitke Urhu.

Čestitke naj prejmejo tudi vse dijakinje, dijaki, profesorice in profesorji, ki so se odzvali njegovemu povabilu k sodelovanju.

MMC RTV SLO, Zlate klape za najboljše izdelke mladih filmarjev

Film “Še enkrat”  je na festivalu Videomanija prejel nagrado ne me sekirat. Spodaj objavljamo obrazložitev žirije:

Ekipa filma Še enkrat se je lotila izvedbeno izjemno zahtevnega podviga, namreč posneti celo dogajanje, desetminutni prizor, v enem posnetku, enem kadru. To pomeni resne priprave, ki vzamejo veliko časa in polni angažma vseh vpletenih, na razpolago moraš imeti praktično celotno šolo in kar nekaj dijakov. Ponavlja se vsakič od začetka kadra, če se zgodi napaka proti koncu, zna biti hudo naporno in zamudno. Kamera spremlja protagoniste v gibanju in dialogu, spretno odkriva prostor in zanimive detajle v ozadju, v scenografiji in zabavnih akcijah statistov. Posnetek, na katerega bi bili, kljub manjšim napakam, ponosni tudi profesionalci.

Obenem pa film ni le uspešna režijska vaja, temveč na sproščen in zabaven način odraža srednješolsko okolje. Želja po uspehu in všečnosti, strah pred porazom, luzerstvom, pametni telefoni in ne tako pametni uporabniki, simpatije in ljubezen … Pripoved teče in je dovolj zanimiva brez uporabe glasbe, ki je v podobnih projektih pogosto odveč oziroma jo je preveč.

Film torej, ki si ga lahko z veseljem ogledamo še enkrat, pa še enkrat, pa še enkrat …

Film “Še enkrat” je bil vključen tudi v program kratkih filmov na mladinskem dogodku “Film na ulici” v Zalogu v Ljubljani, 26. 8. 2016 in pa v mladinski program Slovenskega filmskega festivala v Portorožu.

Mlakar_zlata-klapa2016_nagrajenci

 

 

 

Projekt SANJAM, v sodelovanju z galerijo ŠKUC, delavnica vizualne umetnice Maje Hodošček, multimedije

Avtorstvo in izvedba: dijakinje in dijak SVŠGL, smer predšolska vzgoja;
Neža Čepon, Hana Fekonja, Nikola Pešić, Eva Pleško, Tjaša Robič – 4.A; Ema Berčič, Gracija Binder, Manca Jarc, Melisa Mešič, Ana Oražem, Lucija Vrankar, Anita Zamernik, Simona Žebovec – 4.B; in Košak Tanja – 4.C

Mentorici in snemalki performansa: Maja Hodošček in Ana Čigon

poročilo_ŠKUC

______________________________________

 

2014/2015

WHAT WOULD YOU DO?  video filmska delavnica

Igra, režija, scenarij in montaža: Kaya Kamenarič – 4.G

Kamera: Ludvik Rodič in Sara Košak – 4.G

Kaya Kamenarič je za svoje delo na področju filmske ustvarjalnosti prejela nagrado Videomanija.

 

Tudi dijakinje letošnjih 4. letnikov predšolske vzgoje, ki so obiskovale modul multimedije so bile pri delu zelo uspešne. Spodaj si lahko ogledate tri nove avtorske kratke filme, ki so jih dijakinje zasnovale,  posnele in zmontirale.

BALON, multimedije

Avtorice: Špela Šivic, Eva Zor, Klavdija Jerovšek, Eva Bohinc, Irena Rupar, Andreja Vidergar in Janja Antič

DENARNICA multimedije

Avtorice: Ana Vidmar, Lara Žvokelj, Tjaša Vadnau, Robin Gajić in Neža Kompara

SENDVIČ multimedije

Avtorstvo: Urška Gutnik, Zala Dolničar, Maruša Klančar, Patricija Šlajpah, Ana Vidmar, Eva Bohinc, Janja Antič, Andreja Vidergar in Lea Sedmak

______________________________________

2013/2014

PIŠKOTI, video filmska delavnica

Autorstvo: Kaya Kamenarič, Manca Suhadolnik, Špela Setničar, Sara Košak, Ludvik Rodič, Daša Bezjak, Brina Lapi – 3.G
Posneto in montirano v okviru predmeta video filmska delavnica 2013/2014
Mentorica: Ana Čigon

Film Piškoti je prejel Posebno omembo na natečaju Odprto platno v sklopu festivala FilmMixer 2015

______________________________________

 

2012/2013

HOLLYWOODSKI PREOBRAT,  video filmska delavnica

Avtorice in avtorji: Timotej Novaković, Urška Čufar, Ondina Kerec, Vid Merlak, Gal Oblak, Kristina Žnidaršič, Sara Ermenc, Matej Zemljič, Teja Jemec in Simona Zupanc

Filmček MENE LULAT multimedije

Avtorstvo: Manca Virant, Dominik Maričič, Nick Nared
Filmček so dijaki prijavili na Festivalu mladinske filmske ustvarjalnosti Videomanija in se z njim uvrstili v finalni izbor.

 

Vaj v STOP-MOTION ANIMACIJA multimedije

Avtorstvo: Ana Gregorčič, Dominik Maričič, Lara Jama, Neli Vajda, Tania Hriberšek.

Dijakinje in dijaki pri predmetu multimedije uporabljajo tudi tablice. Vaja v stop-motion animaciji je nastala s pomočjo brezplačne android aplikacije, ki jo lahko dijaki uporabljajo tudi na svojih telefonih. Stop-motion animacija je primerna tudi za predšolske otroke.

 

youtube Zbirka youtube videov SVŠGL programa umetniška gimnazija
youtube Zbirka youtube videov SVŠGL   SVŠGL program predšolska vzgoja

 

Dostopnost