OIV in IND/KROŽKI

SEZNAM KROŽKOV ZA ŠOLSKO LETO 2022/2023:

 1. Igrarije

Ime in priimek mentorja: Mojca Zupan
Termin: SREDA, 8. šolsko uro
Učilnica: A214
Prvo srečanje: sreda, 12. 10. 2022, v A214
Načrt krožka/dejavnosti:
V sklopu krožka Igrarije bomo spoznavali tradicionalne otroške igre iz različnih držav in kulturnih okolij ter se jih seveda tudi igrali. Ob tem bomo spoznavali osnovne značilnosti sistemov predšolske vzgoje različnih evropskih držav (najprej pa v državah, v katerih bo potekalo praktično usposabljanje), saj krožek poteka tudi kot del projekta Erasmus+, v sklopu katerega bodo lahko izbrani dijaki 2. letnikov predšolske vzgoje opravljali prakso.  K udeležbi pa ste, seveda, vabljeni tudi vsi drugi dijaki, ki vas zanimajo otroške in mladinske igre.

 1. LGBTIQ+ krožek

Ime in priimek mentorja: Urša Posavec, Aleš Zobec
Termin: torek, 14.20 (8. šolska ura), dijaki_nje, ki bi želele_i krožek obiskovati, a jim izbrani termin ne ustreza, naj to čimprej sporočijo bodisi prof. Posavec bodisi prof. Zobcu (skupaj s predlogom drugega termina)
Učilnica: B002
Prvo srečanje: prvo srečanje v torek, 4. oktobra 2022, ob 14:20
Načrt krožka/dejavnosti: Podporna skupina, varen prostor za razmišljanje o spolu in/ali seksualnosti. Spoznavanje domače in svetovne LGBTIQ+ zgodovine, povezovanje z LGBTIQ+ skupnostjo (Legebitra, Transakcija, DIH, LL, Kvartir …). Pogovori in delavnice o različnih temah. Skupno branje LGBTIQ+ literature. Ogledi LGBTIQ+ filmov (vključno z obiskom 38. festivala LGBT filma v Ljubljani), razstav, predstav …

 1. Psihološki krožek

Ime in priimek mentorja: Viktorija Kladnik Majger
Prvo srečanje: SREDA 7.12.2022, predura 7:10, učilnica: A211 (4-5 srečanj šolsko tekmovanje; državno tekmovanje 3 srečanja).
Načrt krožka/dejavnosti: Priprava na šolsko in državno tekmovanje iz znanja psihologije. Letošnja teme tekmovanja so ČUSTVA in KOMUNIKACIJA. Z dijakinjami in dijaki bomo obravnavali gradiva za tekmovanje (poglavje Čustva, Komunikacija), reševali naloge, se pripravljali na tekmovanje.

 1. Hip-hop/rap krožek

Ime in priimek mentorja: Matjaž Fleischman
Prvo srečanje: Termin prvega srečanja: ponedeljek 3.10.2022 v šolskem studiu stavba B ob 15:00.  Ali preko ZOOM na https://arnes-si.zoom.us/my/matjazfleischman
Načrt krožka/dejavnosti: Ritmično udejanjanje teksta ustvarjenega s strani dijakov.
Preko vaj ritmičnega branja, učenja improviziranja in nekaterih ritmičnih in glasovnih zakonitosti je namen krožka pripraviti pesmi o šoli in šolskem življenju.
Krožek se bo izvajal v šolskem studiu v Stavbi B.
Končni cilj pripraviti lastno skladbo v spremljavi z zasedbo kitarskega krožka.

 1. Kemijski krožek

Ime in priimek mentorja: Sergeja Groleger
Prvo srečanje: četrtek, 22.9.2022, 6. šolska ura v učilnici B104
Načrt krožka/dejavnosti:
Pri krožku bomo izvajali zanimive kemijske poskuse ter raziskovali snovi in kemijske pojave.

 1. Inštrumentalni sestav

Ime in priimek mentorja: Katarina Virant Iršič
Termin: Vaje so ob ponedeljkih in sredah pred uro (od 7. 10 do 7. 55) v učilnici A 334. Dodatne vaje po dogovoru izven pouka. Zainteresirani dijak nas lahko obišče tudi na kateri od vaj.
Načrt krožka/dejavnosti:
V sestavu igrajo inštrumentalisti s predznanjem. Izvajamo klasično, ljudsko, filmsko, plesno  glasbo.

 1. Šolski band

Ime in priimek mentorja: Marko Korošec
Termin: po dogovoru na elektronski naslov marko.korosec@svsgugl.si
Načrt krožka/dejavnosti:
Krožek je namenjen dijakom z glasbenim predznanjem, ki se želijo izpolnjevali v glasbeni zasedbi (bendu) ob preigravanju raznih pop-rock skladb ter drugih glasbenih stilov.  V poštev pridejo dijaki, ki obvladajo naslednje instrumente: električna ali akustična kitara, bas kitara, bobni (baterija), cajon, klavir ali električne klaviature in vokal. Po opravljenem preizkusu posluha oz. igranja na instrument se pogovorimo glede programa, termina vaj in ostalih podrobnosti.

 1. Kitarski ansambel

Ime in priimek mentorja: Marko Korošec
Termin: po dogovoru na elektronski naslov marko.korosec@svsgugl.si
Načrt krožka/dejavnosti:
Krožek je namenjen dijakom klasične kitare, ki želijo igrati v večji zasedbi in s tem pridobiti izkušnje na področju komorne glasbe. V ansamblu je več kitar, ki se jim občasno pridružijo še drugi instrumenti (razna tolkala, kontrabas, violina, flavta, itd.). Na vajah in nastopih, ki potekajo pod mentorstvom profesorja kitare, Marka Korošca, ansambel izvaja aranžmaje znanih skladb iz različnih glasbenih obdobij (klasična in filmska glasba, pop, rock, blues, jazz, itd.).

 1. Likovni krožek

Ime in priimek mentorja: Jasna Potočnik in Petra Županič
Prvo srečanje: Prvo srečanje bo v sredo, 5. 10. 2022, ob 14:30 v učilnici 121A (stavba A, prvo nadstropje, zastekljena učilnica).
Načrt krožka/dejavnosti:
Vabljeni tako dijaki predšolske vzgoje, gimnazije in umetniške gimnazije, ki imate veselje z likovnim ustvarjanjem in izražanjem ter bi se radi naučili še kaj novega. Na krožku se bomo posvetili različnim tehnikam in temam na področju slikarstva, kiparstva, grafike, risbe in prostorskega oblikovanja s poudarkom na individualnih željah posameznih dijakov, poizkušali bomo razvijati in nadgraditi osebne afinitete dijakov v likovnem ustvarjanju.

 1. Krožek novoletna dekoracija šole

Ime in priimek mentorja: Jasna Potočnik in Petra Županič
Prvo srečanje: Prvo srečanje bo v sredo, 12. 10.  2022, ob 14:30 v učilnici 121A (stavba A, prvo nadstropje, zastekljena učilnica).
Načrt krožka/dejavnosti:
Na krožek so vabljeni vsi dijaki in dijakinje iz katere koli smeri naše šole, ki jih veseli izdelovanje novoletne dekoracije. Krožek bo potekal od sredine oktobra do sredine decembra (+ pospravljanje dekoracije v januarju), na njem pa bomo osnovali koncept novoletne okrasitve šolskih prostorov, izdelali dekoracijo in jo namestili. Aktivni dijaki in dijakinje si s krožkom prislužijo 15 ur OIV.

 1. ŠILA – Šolska impro liga

Ime in priimek mentorja: Doroteja Jemec in Jošt Jesenovec
Prvo srečanje: o prvem srečanju bodo dijaki naknadno obveščeni
Načrt krožka/dejavnosti:
ŠILA bo potekala v obliki tedenskih delavnic po dve šolski uri. Ekipa se bo na nastopih, ki večinoma potekajo v Dijaškem domu Tabor, srečevala še z ekipami drugih šol, vključili pa se boste lahko tudi v dodatne projekte (ŠILA longform, ŠILA tabor …). Vabljeni vsi dijaki vseh smeri!

 1. Krožek socialnih omrežij

Tudi v letošnjem šolskem letu bomo nadaljevali s krožkom socialnih omrežij. V okviru krožka vodimo uradni Instagram profil šole, spremljamo, kaj se dogaja v šoli in načrtujemo tedenske objave. Želimo si, da bi ujeli prav vse zanimive šolske in obšolske dejavnosti z obeh stavb, zato ste v krožek vabljeni vsi dijaki in dijakinje SVŠGUGL,  ki vas zanimajo socialna omrežja in ste polni novih idej, kako popestriti in obogatiti šolski Instagram profil.

Prvo srečanje bo v četrtek, 29. septembra, ob 14.20 v učilnici B206 (stavba B). Takrat se bomo tudi dogovorili za tedenski termin, ki bo vsem najbolj ustrezal.

Mentorji: Miha Vanič, Tadeja Dermastja, Eva Rolih

 1. Filmski krožek

Vabljeni vsi filmski zanesenjaki in zanesenjakinje, scenaristi in scenaristke, igralke in igralci, montažerji in montažerke, direktorji in direktorice fotografije, tonski mojstri in mojstrice, skratka vsi, ki vas zanima ustvarjanje najrazličnejših filmski vsebin. Ob pomoči profesorjev in profesoric za film in gledališče bomo nadaljevali s snemanjem šolske nadaljevanke »LIKI« in ustvarjali aktualne filmske in video vsebine.

Prvo srečanje bo v četrtek, 6. oktobra, ob 14.20 v učilnici B203 (stavba B). Takrat se bomo tudi dogovorili za tedenski termin, ki bo vsem najbolj ustrezal.

Mentor: Miha Vanič

 1. Tečaj francoščine za predšolsko vzgojo

Ime in priimek mentorja: Tadeja Dermastja
Prvo srečanje: prvo srečanje bomo imeli 3.10. v učilnici A124
Načrt krožka/dejavnosti: Tečaj bo v zimskem semestru 2022 potekal enkrat tedensko, v letnem pa predvidoma dvakrat tedensko. Namenjen je vzgojiteljicam in vzgojiteljem vseh štirih letnikov, ki bi si želeli naučiti osnov francoščine za uporabno komunikacijo v primeru varstva tujejezičnih otrok iz frankofonega okolja ter usvojiti najosnovnejšo komunikacijo v francoščini.

 1. Joga in sprostitvene tehnike

Ime in priimek mentorja: Urška Vohar
Prvo srečanje: sreda, 5. 10., ob 15.10h, dvorana C-GPD1
Načrt krožka/dejavnosti: Spoznavanje temeljnih principov in položajev v jogi, dihalne vaje in ozaveščanje dihanja v povezavi z gibanjem, spoznavanje tehnik za sprostitev. Za ozaveščanje telesa, njegovo gibljivost in pretočnost, za sprostitev.

 

Obvezne izbirne vsebine in interesne dejavnosti so sestavni del predmetnikov vseh programov. Od predmetov se razlikujejo po načinu izvajanja. Šole izvajajo OIV/IND same ali v sodelovanju z zunanjimi izvajalci.

Obvezne izbirne vsebine in interesne dejavnosti se delijo na:

 • Vsebine oz. dejavnosti, obvezne za vse dijake.
 • Vsebine oz. dejavnosti, povezane z dijakovo prosto izbiro.

Šola je pedagoško in organizacijsko odgovorna za izvedbo obveznih izbirnih vsebin in interesnih dejavnosti. Med šolskim letom organizira vsebine z različnih področij:

 • knjižnično-informacijska znanja
 • zdravstvena vzgoja
 • državljanska kultura
 • učenje za učenje
 • vzgoja za družino, mir in nenasilje
 • kulturno-umetniške vsebine (dramske in filmske predstave, ogled razstav, recitali)
 • športni dnevi.

Vsebine, ki so povezane z dijakovo prosto izbiro, razrednik prizna za tekoče šolsko leto. Dijak jih lahko izbere iz pisane ponudbe na šoli (naštete so v publikaciji) ali izven nje. Čas izvedbe obveznih izbirnih vsebin in interesnih dejavnosti je vnaprej določen in se lahko med šolskim letom izjemoma spremeni.

PROSTA IZBIRA UR OBVEZNIH IZBIRNIH VSEBIN IN INTERESNIH DEJAVNOSTI:

 1. aktivnosti v pevskem zboru ali na drugem kulturno-umetniškem področju na šoli,
 2. tečaji tujih jezikov na šoli,
 3. aktivna udeležba v šolskem krožku,
 4. gledališki, filmski in glasbeni abonmaji,
 5. raziskovalna naloga,
 6. tečaj cestnoprometnih predpisov,
 7. tekmovanje v znanju,
 8. prostovoljno socialno delo,
 9. šolske predstave in prireditve
 10. ekskurzije na šoli.

Dijak si, do števila zahtevanih ur OIV/IND v posameznem letniku in programu, izbere dejavnosti na šoli, polovico ur pa mu lahko razrednik prizna tudi za izvenšolske dejavnosti (glasbena šola,  gledališki, filmski in glasbeni abonmaji,  tečaj cestnoprometnih predpisov,  pedagoško delo v gasilski,  planinski, taborniški ali skavtski organizaciji, organizirano prostovoljno socialno delo).  Izjema so le dijaki s statusom, ki so jim manjkajoče ure priznane s sklepom o prilagoditvah.

 

Accessibility