OIV in IND/KROŽKI

Krožki in fakultatitvni pouk tujih jezikov v šolskem letu 2021/2022

1. LGBTIQ+ krožek
Ime in priimek mentorice_ja: Urša Posavec ter Aleš Zobec
Načrt krožka: varen, podporen prostor, ki dijakinjam_om omogoča skupni razmislek spolu in seksualnosti; krožek deloma izvajamo v prostorih šole, deloma pa z obiskom različnih javnih dogodkov, povezanih z LGBTIQ+ temami (razstave, predstave, ogledi filmov, obisk nevladnih organizacij …)

Prvi termin: torek, 5. 10. 2021, ob 15.00 v B006

2. Igrarije
Ime in priimek mentorja: Mojca Zupan
Termin: torek, 8. šolsko uro
Učilnica: A214
Prvo srečanje: torek, 5. 10. 2021, 14. 20, v A214
Načrt krožka/dejavnosti:
V sklopu krožka Igrarije bomo spoznavali tradicionalne otroške igre iz različnih držav in kulturnih okolij ter se jih seveda tudi igrali. Ob tem bomo spoznavali osnovne značilnosti sistemov predšolske vzgoje različnih evropskih držav, začeli pa bomo s sistemom v Veliki Britaniji, Španiji in Nemčiji, saj krožek poteka tudi kot del projekta Erasmus+, v sklopu katerega bodo lahko izbrani dijaki 2. letnikov predšolske vzgoje opravljali prakso v Veliki Britaniji, Španiji in Nemčiji. K udeležbi pa ste, seveda, vabljeni tudi vsi drugi dijaki, ki vas zanimajo otroške in mladinske igre.

3. Začetni tečaj španščine
Ime in priimek mentorja: Ana Dvoraček
Načrt krožka/dejavnosti:
Termin prvega srečanja: ponedeljek, 4. 10. 2021, 9. ura
(15:10-15:55), učilnica A124 oz. https://arnes-si.zoom.us/j/7235950660

4. Inštrumentalni sestav (mentor: Katja Virant Iršič)
– vaje so ob ponedeljkih in petkih pred uro (od 7. 10 do 7. 55) v učilnici A 334. Dodatne vaje po dogovoru izven pouka.  V sestavu igrajo inštrumentalisti s predznanjem. Izvajamo klasično, ljudsko, filmsko, plesno …. glasbo.

5. Rap in hip hop
Mentorja: Matjaž Fleischman in Vinko Plevnik
V krožku bomo raziskovali ritem in zgodovino rapa in hip hopa ter zaključili leto z lastno produkcijo uspešno končanih projektov. S poudarkom na delu doma in v majhnih skupinah se bomo naučili nekaj starejših rap in hip hop uspešnic ter ustvarili nekaj svojega. Če bi se radi poizkusili v vseh pogledih produkcije od pisanja teksta, ustvarjanja glasbene podlage, snemanja…. ste več kot dobrodošli. Krožek po obdelal naslednje vsebine: ritmika branja in ustvarjanje ritma, zgodovina, pisanje teksta, nastop, produkcija … Za sodelovanje potrebujete le računalnik in internetno povezavo. Krožek je namenjen dijakom 1., 2., in 3., letnika vseh programov na SVSGUGL.
Termin prvega srečanja (datum, ura, učilnica). Četrtek 7.10.2019 ob 18.00 na naslovu: https://arnes-si.zoom.us/my/matjazfleischman

6. ŠILA – Šolska impro liga
Mentorica: Doroteja Jemec
ŠILA bo potekala v obliki tedenskih delavnic po dve šolski uri, občasno pa bodo dijaki nastopali tudi na ŠILA predstavah, ki bodo večinoma potekale v Dijaškem domu Tabor. Na ŠILO so vabljeni vsi dijaki od drugega letnika dalje. Prve letnike pa po novem letu vključimo v tako imenovano ŠILA valilnico, to je serijo nastopov in pred njimi nekaj vaj.
Prvo srečanje bo v sredo, 6. 10. 2021, ob 14.45.  v D-GPD2

7. Vesoljski klub
Mentorica: Deja Kačič
V vesoljskem klubu bomo spoznavali teme povezane z vesoljem in zemljo; Ali lahko obstaja življenje v vesolju? Kako raziskujemo zemljo iz vesolja? Postojanke na Luni/Marsu? Sateliti, ozvezdja in vesoljska postaja, smeti okoli zemlje in na Luni, zgodovina raziskav vesolja, znanstvena fantastika – ali je vse res?…
Naredili bomo tudi kak poizkus: izdelali raketo iz papirja in jo poskusno izstrelil, izdelali pristajalni modul za astro-jajček, poskusno izdelali lunarni modul, preverili iz kakšnega materiala so vesoljska plovila, izdelali 3D očala in pogledali kako v 3D izgleda delo na vesoljski postaji…
Opazovali bomo zanimive pojave na nebu in če bodo razmere dovoljevale obiskali observatorij na Golovcu ali planetarij.
Če bo zanimanje, se bomo prijavili na natečaj Evropske vesoljske agencije in s pomočjo gostujočih profesorjev/mentorjev napisali program za CanSat ali ISS.
Prvo srečanje bo v torek, 12. 10. 2021, ob 14.20 pred B305

8.  Psihološki krožek
Mentorji: Maja Krajnc, Bernarda Nemec in Aleš Pogačnik
Načrt in termini krožka

9. Likovni krožek
Mentorica: Tanja Špenko
Vabljeni tako dijaki predšolske vzgoje, gimnazije in umetniške gimnazije, ki imate veselje z likovnim ustvarjanjem in izražanjem ter bi se radi naučili še kaj novega. Na krožku se bomo posvetili različnim tehnikam in temam na področju slikarstva, kiparstva, grafike, risbe in prostorskega oblikovanja s poudarkom na individualnih željah posameznih dijakov, poizkušali bomo razvijati in nadgraditi osebne afinitete dijakov v likovnem ustvarjanju
Prvo srečanje bo v ponedeljek, 4. 10.  2021, ob 7.30 v učilnici 121A (stavba A, prvo nadstropje, zastekljena učilnica).

10. Šolski bend
Mentor: Marko Korošec
Krožek je namenjen dijakom z glasbenim predznanjem, ki se želijo izpolnjevali v glasbeni zasedbi (bendu) ob preigravanju raznih pop-rock glasbe in ostalih glasbenih stilov.  V poštev pridejo dijaki, ki obvladajo naslednje instrumente: električna ali akustična kitara, bas kitara, bobni (baterija), cajon, klavir ali električne klaviature in vokal.
Termin prvega srečanja: torek, 5. 10. 2021 ob 18. uri na naslednji zoom povezavi: https://arnes-si.zoom.us/j/9393251827
Meeting ID: 939 325 1827

11. Kitarski ansambel
Mentor: Marko Korošec
Krožek je namenjen dijakom s predznanjem iz klasične kitare. V ansamblu ponavadi nastopa šest do deset kitar, občasno se nam pridružijo še drugi instrumenti (kontrabas, razna tolkala, violina, flavta, itd.).  Igrali bomo aranžmaje skladb iz različnih glasbenih obdobij (klasicizem, barok, filmska glasba, pop-rock, jazz, itd.).
Termin prvega srečanja: torek, 5. 10. 2021 ob 18.30 uri na naslednji zoom povezavi: https://arnes-si.zoom.us/j/9393251827
Meeting ID: 939 325 1827

12. Tečaj ruščine, začetna stopnja
Mentor Miha Vanič
Za vpis k fakultativnemu pouku ruščine ne potrebujete predznanja, pričeli bomo povsem od začetka,  postopoma, sproščeno in na zanimiv način. Tečaj je primeren za vse, ki se želijo naučiti osnov ruščine ter pridobiti v praksi takoj uporabno znanje brez odvečne slovnice.
Vljudno vabljeni tudi profesorji in profesorice ter ostali delavci šole.
Termin: krožek bo potekal ob četrtkih preduro (7.10 – 7.55) v učilnici B003 (stavba B)
Prvo srečanje je v četrtek, 7. oktobra 2021.

13. Krožek socialnih omrežij
Mentorji: Miha Vanič, Tadeja Dermastja in Eva Rolih
V okviru krožka vodimo uradni Instagram profil šole, spremljamo, kaj se dogaja v šoli in načrtujemo tedenske objave. Želimo si, da bi ujeli prav vse zanimive šolske in obšolske dejavnosti z obeh stavb, zato ste v krožek vabljeni vsi dijaki in dijakinje SVŠGUGL,  ki vas zanimajo socialna omrežja in ste polni novih idej, kako popestriti in bogatiti šolski Instagram profil.
Prvo srečanje bo v ponedeljek, 4. oktobra 2021, ob 15.10 v učilnici B003 (stavba B). Takrat se bomo tudi dogovorili za tedenski termin, ki bo vsem najbolj ustrezal. Po dogovoru bodo srečanja lahko potekala tudi prek Zooma.

14. Filmski krožek
Mentor: Miha Vanič
Tudi v šolskem letu 2021/ 2022 bo na šoli potekal krožek, katerega osnovni namen je prikaz šolskega in obšolskega življenja skozi oči dijakov. V preteklosti smo najprej snemali vloge, ob zaprtju šole pa smo začeli razmišljati, da bo, če želimo delovati naprej, treba spremeniti koncept, saj snemanje šolskega vsakdana v šoli preprosto ni bilo mogoče. Tako smo začeli razvijati koncept in scenarij za šolsko nadaljevanko »Liki« ter posneli prvi dve epizodi ter krajši predstavitveni film šole za bodoče srednješolce.

Vabljeni vsi filmski zanesenjaki in zanesenjakinje, scenaristi in scenaristke, igralke in igralci, montažerji in montažerke, direktorji in direktorice fotografije, tonski mojstri in mojstrice, skratka vsi, ki vas zanima ustvarjanje najrazličnejših filmski vsebin. Ob pomoči profesorjev in profesoric za film in gledališče bomo nadaljevali s snemanjem šolske nadaljevanke in vlogov ter ustvarjali aktualne filmske in video vsebine.
Prvo srečanje bo v torek, 5. oktobra, ob 15.10 v učilnici B003 (stavba B). Takrat se bomo tudi dogovorili za tedenski termin, ki bo vsem najbolj ustrezal. Po dogovoru bodo srečanja lahko potekala tudi prek Zooma.

15. Debatni krožek
Mentorica: Andreja Kopač
Krožek bi potekal enkrat tedensko pod mentorskim vodstvom, in sicer bi se dijakinje in dijaki preizkusili v postavitvi smiselnih debatnih trditev, veščini argumentacije in predvsem strukturiranega dialoga. Glede na interes dijakov bi lahko krožek potekal tudi kot priprava na debatna tekmovanja. Krožek bi bil praktične narave, usmerjen v debato o stvareh oziroma temah, ki so blizu dijakom in dijakinjam. Vanj so vabljeni vsi letniki vseh smeri šole.
Termin krožka: ob četrtkih od 16.00 do 17.00 ure, lahko v učilnici B004
Prvo srečanje bo v četrtek, 14. oktobra 2021, ob 17.00.

16. Kemijski krožek
Mentorica: Sergeja Groleger
Krožek je namenjen vsem dijakom, ki jih zanima kemijsko eksperimentiranje. Pri krožku boste lahko razvijali in nadgrajevali svoje raziskovalne spretnosti ter se seveda ob izvajanju zanimivih poskusov tudi zabavali.
Na prvem sestanku se bomo dogovorili o terminu. Dobimo se v ponedeljek, 4. 10. 2021, ob 16.30 na povezavi:

https://arnes-si.zoom.us/j/95482024803?pwd=MVVjRHE3a0phZlpDK1NGTmVubWp4QT09

 

 

Obvezne izbirne vsebine in interesne dejavnosti so sestavni del predmetnikov vseh programov. Od predmetov se razlikujejo po načinu izvajanja. Šole izvajajo OIV/IND same ali v sodelovanju z zunanjimi izvajalci.

Obvezne izbirne vsebine in interesne dejavnosti se delijo na:

 • Vsebine oz. dejavnosti, obvezne za vse dijake.
 • Vsebine oz. dejavnosti, povezane z dijakovo prosto izbiro.

Šola je pedagoško in organizacijsko odgovorna za izvedbo obveznih izbirnih vsebin in interesnih dejavnosti. Med šolskim letom organizira vsebine z različnih področij:

 • knjižnično-informacijska znanja
 • zdravstvena vzgoja
 • državljanska kultura
 • učenje za učenje
 • vzgoja za družino, mir in nenasilje
 • kulturno-umetniške vsebine (dramske in filmske predstave, ogled razstav, recitali)
 • športni dnevi.

Vsebine, ki so povezane z dijakovo prosto izbiro, razrednik prizna za tekoče šolsko leto. Dijak jih lahko izbere iz pisane ponudbe na šoli (naštete so v publikaciji) ali izven nje. Čas izvedbe obveznih izbirnih vsebin in interesnih dejavnosti je vnaprej določen in se lahko med šolskim letom izjemoma spremeni.

PROSTA IZBIRA UR OBVEZNIH IZBIRNIH VSEBIN IN INTERESNIH DEJAVNOSTI:

 1. aktivnosti v pevskem zboru ali na drugem kulturno-umetniškem področju na šoli,
 2. tečaji tujih jezikov na šoli,
 3. aktivna udeležba v šolskem krožku,
 4. gledališki, filmski in glasbeni abonmaji,
 5. raziskovalna naloga,
 6. tečaj cestnoprometnih predpisov,
 7. tekmovanje v znanju,
 8. prostovoljno socialno delo,
 9. šolske predstave in prireditve,
 10. različne športne aktivnosti v okviru projekta Mladi za mlade (Zavod za šport Planica),
 11. ekskurzije na šoli.

Dijak si, do števila zahtevanih ur OIV/IND v posameznem letniku in programu, izbere dejavnosti na šoli, polovico ur pa mu lahko razrednik prizna tudi za izvenšolske dejavnosti (glasbena šola,  gledališki, filmski in glasbeni abonmaji,  tečaj cestnoprometnih predpisov,  pedagoško delo v gasilski,  planinski, taborniški ali skavtski organizaciji, organizirano prostovoljno socialno delo).  Izjema so le dijaki s statusom, ki so jim manjkajoče ure priznane s sklepom o prilagoditvah.

V šolskem letu 2020/2021 ne bomo izvajali krožkov. V primeru sproščanja ukrepov in novih odredb Vlade bomo predvidoma tudi prilagodili izvajanje krožkov.

Accessibility