Ujeti glasovi

27.03.2024

Spoštovani!

Vabimo vas na ogled plesne produkcije dijakinj in dijaka 4. letnika umetniške gimnazije, smer sodobni ples.

Ponovitev predstave bo v torek, 2. aprila 2024 ob 18.00,  v Plesnem, gledališkem in filmskem centru Alojza Pluška (C-GPD1), v okviru festivala Transgeneracije 2024.

Plesna uprizoritev Pred-premiera ’24: UJETI GLASOVI temelji na delih, predpisanih za maturo 2024 – ki naslavljajo različne premisleke o svobodi; od popolne svobode do nesvobode, ki izhajajo od dijakov samih. Premisleki so raznorodni; od mita o Sizifu in njegovi osvoboditvi skozi ponavljajočo se kazen, do teze, da je svoboda vedno odvisna od svobode drugega. Preko različnih nalog in postopkov smo poskušali generirati gibalni material, akcije ali prizore. Dijaki so ustvarili svoja lastna pravila, zarisali polje in omogočili raznolike interpretacije, pomnožitve, sočasna dogajanja v prostoru, sobivanje heterogenih gibalnih elementov  – kot koreografija ujetih glasov za 26 plesalk in 1 plesalca.

»Misli ne moreš zgrabiti z rokami. Svoboda je pot odhajanja in vračanja. Kako svobodno se počutiš je odvisno od tega, kam in komu se vračaš.« (Hana Obreza, 4. H)

»Nas ritem glasbe osvobaja? Preveč svobode zatira svobodo, zato nam ritem riše, pot po kateri stopamo. Vsak se lahko odloči, če mu bo sledil ali ga ignoriral.« (Vid Knific Zaletelj, 4. H)

 
Dostopnost