Koledar » La Mêlée – Europeana, kratka zgodovina 20. stoletja

04.05.2018 - 04.05.2018

La Mêlée – evropski gledališki dogodek uprizarja

Europeana, kratka zgodovina 20. stoletja, po motivih Patrika Ouředníka.

Slovenska premiera: petek, 4. maja, ob 19.00 v Plesnem in gledališkem centru, Kardeljeva ploščad 28 a, Ljubljana.
Režija: Mathias Beyler, Stefan Delon
Umetniške intervencije: Mojca Dimec, Sinja Ožbolt, Davorka Franić, Grozdana Lajić Horvat, Paskine Sagnes
Video: Marc Hurtado
Lučno oblikovanje: Martine Andre
Zvočno oblikovanje: Alain Feral
Uprizarja 41 dijakinj in dijakov več srednjih šol iz Slovenije (SVŠGL – umetniška gimnazija), Hrvaške (XVI. gimnazija Zagreb) in Francije, Montpellier (Jean Mermoz, Leonard de Vinci, Ambrussum de Lunel)
Partnerji: ZKM-Zagrebačko kazalište mladih, le theatre Jean Vilar-Ville de Montpellier in The National Drama Center Montpellier

 

Europeana je edinstvena sodobnogledališka uprizoritev, ki so jo ustvarili mladi iz treh dežel in petih srednjih šol v treh jezikih; dijakinje in dijaki Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije (SVŠGL – umetniške gimnazije), XVI. gimnazije Zagreb in treh srednjih šol iz Montpellierja pod profesionalnim gledališkim vodstvom francoskih režiserjev Mathiasa Beylerja in Stefana Delona. Režiserki in koreografinji za SVŠGL sta Mojca Dimec in Sinja Ožbolt.

 

Gledališka organizacija U-Structurenouvelle iz Montpellierja je povabila dijakinje in dijake, mlade igralke in igralce, plesalke in plesalce Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije iz Ljubljane (SVŠGL – umetniška gimnazija, dramsko-gledališka smer in sodobni ples), klasične gimnazijce XVI. gimnazije iz Zagreba in dijakinje in dijake licejev iz Montpelierja: le Lycee Jean Mermoz, ki uprizarja, le Lycee Leonard de Vinci de Montpelier, ki je ustvaril scenografijo in Le college Ambrussum de Lunel, kjer so ustvarjali zvočno podlago, k skupnemu gledališkemu dogodku, imenovanem La Mêlée, in oblikovanju gledališke uprizoritve Europeana. Partnerji so poleg SVŠGL še profesionalna gledališča: ZKM-Zagrebačko kazalište mladih, le theatre Jean Vilar-Ville de Montpellier in The National Drama Center Montpellier.

 

La Mêlée –Europeana je zasnovana kot kolektivna gledališka izkušnja enainštirideset mladostnic in mladostnikov, ki uprizarjajo v treh enakovrednih jezikih: slovenščini, francoščini in hrvaščini. Kot mladostniški in umetniški kolektiv se odzivajo na književno delo Europeana, kratka zgodovina 20. stoletja (2001) češkega in francoskega pisatelja in prevajalca Patrika Ouředníka. Gre za luciden intertekstualni avtorski oris evropske zgodovine, ki kljub popisu jedkih zgodovinskih dejstev zgodovini jemlje ostrino, jo opazuje v personalni luči, v potujitveni maniri obrača perspektivo in iz nje lušči male zgodovinske resnice, jih niza kot v tolažbo, spretno preobrne v ponujeni užitek kot tragikomičen izraz posameznikovega lastnega bivanja.

 
Dostopnost