Koledar » Obisk mladinske opere Všeč si mi ob 12.00

04.01.2019 - 04.01.2019

V petek, 4. 1. 2019, si bodo dijaki 1A, 1B, 1C, 1D, 1E, 2A, 2B, 2C, 2D, 2E, 3A, 3B, 3C, 3D, 3E, 3F, 3G, 4E, 4F ogledali mladinsko opero Všeč si mi v Linhartovi dvorani. Urnik malice bo enak, potek 3. ure bo enak … Dijaki odidejo iz šole do 11. 15 in je zbor pred Linhartovo dvorano ob 11. 45 v preddverju Cankarjevega doma (vhod iz pasaže Maximarket), kjer bodo dijaki, pri spremljevalcih, prevzeli vstopnice.

Začetek predstave bo ob 12.00.

Razpored oddelkov in učiteljev spremljevalcev – 4. 1. 2019

Cena:  6,80 evra za vstopnico po položnici.

MLADINSKA OPERA VŠEČ SI MI

Avtor glasbe: DAMIJAN MOČNIK
Avtor libreta: MILAN DEKLEVA

Mladinski pevski zbor Glasbene matice Ljubljana
Slovenski tolkalni projekt (SToP)
Študenti Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani
Dijaki Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije  Ljubljana

Režija: NANA MILČINSKI
Dirigent: DAMIJAN MOČNIK
Zborovodkinja: Irma Močnik

Profesorica petja: Tanja Rupnik
Korepetitorka: Metoda Kink
Koreografinja: Mateja Jerebic
Mentor plesalcev: Dušan Teropšič
Scenograf in kostumograf: Jaro Ješe

KRATKA VSEBINA OPERE
Zgodba dveh najstnikov, Vesne in Tarika, ki izhajata iz različnih kultur in se srečata, ko Tarik zapusti domovino in se kot begunec naseli v Vesninem kraju. Znajdeta se v zapletenih osebnih in družbenih razmerjih, ki nihajo med prijateljstvom in zadržanostjo, pogumom in strahom, med sprejemanjem in zavračanjem. Vesna v Tariku prepozna več kot le begunca. Zanjo je to prijeten fant, ki je drugačen od sošolcev, rada je v njegovi družbi in se z njim pogovarja. Tarik obuja spomine na sončen in z omamnimi vonji prepojeni Orient. Ko se med prebivalci pojavijo nesoglasja o prisotnosti beguncev v njihovem kraju, se Vesna odločno zavzame za Tarika in ga pogumno brani.
Opera odpira več aktualnih vprašanj, s katerimi se v zadnjih letih sooča Evropa. Na nobeno od kompleksnih družbenih tem pa ne ponuja ozkih odgovorov, temveč kot umetniško delo spodbuja k razmišljanju in poskuša predvsem mlajše občinstvo senzibilizirati za vprašanja kulturne raznolikosti, lastne kulturne in jezikovne identitete, spoštovanje človekovega dostojanstva in čuta za humanost.

 
Dostopnost