Koledar » Predstava dijakov z naslovom Božja pravica ob 19.00 v GPD

17.01.2019 - 17.01.2019

17. 1. 2019 – PREDSTAVA RAZPRODANA

24. 1. 2019 – PREDSTAVA RAZPRODANA

predvideni predstavi: 21. 2. 2019 in 22. 2. 2019, ob 19. uri – VSTOPNICE BODO NA VOLJO od 11. 2. 2019

“Do naših kreacij imamo odgovornost. Zanje moramo skrbeti.”

Muzikal Božja pravica je avtorski projekt dijakov gimnazije in umetniške gimnazije SVŠGUGL v sodelovanju z dijakinjo KGBL, dijakom Gimnazije Litija in študentom UL Akademije za glasbo.

 

Iz gledališkega lista:

Leta 380 našega štetja se je začela prva Rimsko-grška vojna bogov. Obe strani sta bili prepričani, da imata pravico vladanja preko svojih meja, v ozemlje in vero druge strani.

Rimljane je vodil Jupiter – vrhovni bog, ob njem pa je stal Mars – bog vojne. Bili so odlični vojaški strategi, njihovo ljudstvo si ne bi moglo želeti boljših. Jupiter in Mars sta vsakega boga postavila na svoje mesto – tja, kjer je bil najučinkovitejši. Vsi so se bojevali proti Grkom, in z razlogom.

Grška stran je bila namreč zares slaba za svet. A njihovo ljudstvo tega ni sprevidelo. Čeprav njim niso uresničili niti ene molitve, so jim še vedno postavljali templje in organizirali daritve. Tako so bili zaljubljeni v idejo njih samih, da so odmislili vse potrese, ki so jih poslali, vse brodolomce, ki so izginili zaradi njihove igre z valovi, vse vojne, ki so jih zakrivili in vse žrtve, ki so jih zahtevali. Tako so se rimljani odločili za napad.

Prva vojna bogov je trajala od marca 380 do septembra istega leta. V sedmih mesecih se jim ni uspelo premakniti niti za centimeter. Po tej vojni je sledila 13-letna prekinitev ognja. Leta 393 pa so grški bogovi v Egejskem morju sprožili potres, ta pa je sprožil še močnejši tsunami. Njegovi destruktivni valovi so segli vse do rimljanov in rimskih ljudi, vse do vzhodne obale Sicilije in Male grčije na apeninskem polotoku. Takrat sta se Jupitrom in Mars odločila, da ukažeta bogovom, da se vrnejo na že utrjene bojne položaje, kar so tudi storili, saj so tudi oni želeli blagostanje na Mediteranu.

Če so grški bogovi v prvi vojni delovali skupaj in bili enako močni kot rimski, so se v drugi popolnoma razdvojili. V boju sta ostala le Afrodita in Zevs, saj so se ostali na pobudo Hermesa predali. Čeprav je izgledalo, da bosta kmalu premagana, temu ni bilo tako. Zevs je namreč vedno bil in vedno bo najmočnejši od vseh bogov in se mu je uspelo upirati celi dve leti. Decembra leta 395 sta bila Zevs in Afrodita dokončno prisiljena v kapitulacijo. Zevs je z Jupitrom v Aleksandriji podpisal mirovno pogodbo, v kateri se je zavezal, da bo moč delil in je nikoli ne bo poskušal zavzeti ali prevzeti.

Od podpisa te pogodbe danes mineva 200 let.

zapisal Bor Ravbar

fotografije Živa Brglez, Manca Dečman

grafika Dunja McGuiness

 
Dostopnost