Koledar » Razstava lutk (otvoritev ob 12. uri na Kardeljevi pl. 16)

07.09.2017 - 30.09.2017

OTVORITEV RAZSTAVE: 7. 9. 2017 ob 12. uri na Kardeljevi ploščadi 16

Pričujoče lutke so nastale v okviru modula »Projektno delo za otroke«, ki ga je v prenovljeni program predšolske vzgoje vpeljal naš ravnatelj, prof. Alojz Pluško v okviru odprtega kurikula.

Lutke so nastajale za lutkovne predstave, ki jih je podprl in programsko spet oživil naš novi ravnatelj.

Tako smo tokom sedmih let ustvarili naslednje lutkovne predstave: Dva zmerjavca, Bajka o kraljevih češnjah, Zvezdica Zaspanka; Mi o volku, pes iz gozda; Sovica Oka, Mojca Pokrajculja, Potovanje na začetek sveta in Štirje kozlički.

Vse predstave je režirala lutkarica Sonja Kononenko (Mojco Pokrajculjo v sodelovanju z lutkarjem Braneton Vižintinom).Vse lutkovne predstave so izvedli naši dijaki 3. letnikov Predšolske vzgoje pod njenim mentorstvom.

Idejne zasnove lutk in scene je načrtovala Sonja Kononenko (razen za lutke Mojce Pokrajculje, tip teh lutk je izbral Brane Vižintin). Lutke in scene za predstave so izdelali dijaki 3. letnika predšolske vzgoje pod mentorstvom Tanje Špenko, akademske slikarke, ( likovni mentor Mojce Pokrajculje ob pomoči Tanje Špenko pa je bila prof. Petra Županič).

Glabsbeni del predstav  so izvajale same dijakinje, partiture za različne instrumente je v glavnini priredila prof. Katja Virant Iršič, razen za Dva zmerjavca in Zvezdico Zaspanko prof. Majda Gruden Eržen.

Izkazalo se je, da je priprava in izvedba vsakoletnih lutkovnih predstav zelo dragocena in pomemba izkušnja za dijake, ki nakazuje številne možnosti kasnejšim lutkovnim projektom v vrtcu. Dijaki so se tako seznanili s posebnostmi lutkovne animacije različnih tipov lutk, s celovito izvedbo predstav, specifičnim ustvarjanjem lutk in scene in spremlajoče glasbe.

Ob končnem rezultatu – predstavi dijaki vsakokrat znova zares uživajo in so presenečeni nad tem, kaj ob mentorstvu profesorjev zmorejo; ves vloženi trud pa se povrne, ko dijaki spoznajo, kako hvaležni in zadovoljni so predšolski otroci in njihove vzgojiteljice, ki si lutkovne predstave ogledajo na naši šoli.

Na razstavi v galeriji Pef vam predstavljamo izbor fotografij iz fotodokumentacije naših lutkovnih predstasv in izbor lutk iz nekaterih različnih predstav.

Upamo, da vam bodo v veselje in vam polepšale dan.

Tanja Špenko, akademska slikarka, SVŠGL

 

Razstava lutk bo do konca septembra 2017.

 
Dostopnost