Okrožnice » Ogled kultnega filma francoskega novega vala, Do zadnjega diha, v Kinoteki

22.04.2015

V sredo, 6.5.2015 (po počitnicah), ob 14:40 ste vabljeni na ogled filma Do zadnjega diha (À bout de souffle, 90 min) v Kinoteko.

Opis filma

Michel, pariški tat, ki je ubil policaja, sreča Patricio, Američanko, ki na pariških ulicah prodaja časopise. Tat hoče z njo pobegniti v Italijo, a zgodi se povsem nekaj drugega.
Film Do zadnjega diha (A bout de souffle) je povzročil pravo revolucijo v filmski industriji. Posnet je bil za drobiž, slog je bil leden, grob toda spontan, produkt stalnega impoviziranja. Že naslednji dan so skušali vsi filmi izgledati tako – reportažno, odštekano, kontraško, improvizirano.

Tudi tokrat bo film, obdobje in idejo avtorskega filma na kratko (20 min) predstavila filmska kritičarka in urednica revije Kino! Maja Krajnc, s projekcijo filma pa začnemo ob 15:00. Po projekciji sledi še neobvezna polurna razprava z dijakinjami in dijaki.
Ogled priporočamo vsem, ki jih zanima film, saj gre za najznamenitejši film francoskega novega vala, ki je spremenil način gledanja, razumevanja in produciranja filma.

Cena ogleda je sicer odvisna od števila prijavljenih, predvidoma pa bo znašala 5 €. V kolikor bo cena višja, bomo obisk odpovedali in vas o tem obvestili. Svojo prijavo sporočite v tajništvu ali pišite profesorici za film in video Ani Čigon preko easistenta ali na naslov ana.cigon@svsgl.si. Prijavo oddajte do petka, 24.4.2015.
Za sodelovanje na dogodku lahko prejmete 2 uri ali 3 ure OIV odvisno od tega ali boste prisotni le na projekciji film ali se boste udeležili tudi predavanja oz. pogovora.
Vabljeni tudi vsi oddelki, ki takrat nimajo pouka.

 
Dostopnost