VTISI

 

Zakaj se vpisati na našo šolo, pa vam lahko razkrijejo tudi dijaki in dijakinje, ki so že vpisani na SVŠGUGL. Njihove predloge si lahko ogledate TUKAJ.

———————————————————————————-

Na začetku šolanja sem se izgubljala po hodnikih nenavadne zgradbe, v kateri se nahaja šola, zelo težko sem se je navadila, vendar so bili na vsakem koraku ustrežljivi profesorji,  vedno nasmejana svetovalna delavka in prijazni starejši dijaki, ki so nas z veseljem usmerili v pravo učilnico. V štirih letih obiskovanja SVŠGUGL sem pridobila predvsem nujno potrebno strokovno znanje, ki mi je sedaj podlaga za delo na fakulteti in v vrtcu. Rada bi poudarila, da sem skozi različne delavnice, veliko ur timskega dela, pisanja priprav in predvsem dejavnosti, izvajanih v vrtcu in v šoli, pridobila odlično pedagoško znanje. Dneve pouka so nam popestrile predstave, ki so nastale pri strokovnih predmetih ali pa so jih pripravili dijaki drugih smeri naše šole. Naj ne pozabim, da mi je zadnji dve leti dneve lepšala razredničarka, ki nas je spodbujala, bodrila, se za nas na različne načine trudila in nas predvsem povezala, saj pred tem s sošolkami nismo delovale kot povezana skupina. 

Tajda, maturirala 2020

———————————————————————————-

Letos bo minilo osem let, odkar sem s ponosom zapustila šolske klopi takrat še Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana. Ko pomislim na srednješolsko obdobje, me obidejo lepi spomini na šolske hodnike ter ure, preživete v učilnicah med poukom in odmori. Program predšolska vzgoja sem izbrala, ker me je od nekdaj veselilo delo z otroki.

Program predšolska vzgoja na SVŠGUGL dijakov ne izobražuje le za poklic, ampak tudi za življenje. Predmetnik je zasnovan tako, da poleg splošnoizobraževalnih predmetov nudi veliko strokovno poglobljenih in uporabnih predmetov, ki se iz letnika v letnik nadgrajujejo. Profesorji so kompetentni in strokovni, hkrati pa znajo prisluhniti dijakom, da lahko izrazijo svoje mišljenje in ustvarjalnost. Tako smo imeli dijaki proste roke pri ustvarjanju vsebin za otroke v vrtcih in na rajanjih, ki smo jih prirejali v šolski telovadnici. 

Če bi se še enkrat odločala, katero srednjo šolo bi obiskovala, bi se zopet odločila za SVŠGUGL, saj mi je dala ogromno znanja ter popotnico za nadaljnje izobraževanje.

Lucija, maturirala 2013

———————————————————————————- 

Na vzgojiteljsko šolo sem se vpisala zaradi zanimivega poklica ter sodelovanja, naklonjenosti in igre z otroki. Sprejeli so me z veseljem in razumevanjem. Skozi vsa leta šolanja sem dobivala mnogo koristnih napotkov ter usmeritev za delo z otroki in tudi za nadaljnje življenje. Učitelji so nam vedno priskočili na pomoč in nam pomagali pri doseganju čim boljšega uspeha. Vsak učitelj se je trudil po svojih močeh in za to sem jim hvaležna.  

Mateja, maturirala 2009

———————————————————————————-

Za vpis na SVŠGL sem se odločila zato, ker sta me vedno zanimali psihologija in pedagogika, česar je na vzgojiteljski šoli veliko, poleg tega je šola ponujala veliko izvenšolskih aktivnosti.

Vsako leto nam je bil omogočen praktični del, pri katerem smo svoje znanje teorije prenesli tudi v prakso. Zelo sem vesela, da sem bila del programa predšolske vzgoje. Kljub včasih zahtevnim predmetom sem štiri leta zelo uživala. Urnik je bil prilagojen dijakom, tako da smo imeli vedno dovolj časa, da smo opravili sprotne obveznosti in se pripravljali na pisanje testov. 

Profesorji na šoli so zelo prizanesljivi, z večino smo imeli dober odnos. V primeru težav oziroma nerazumevanja snovi so nam bili pripravljeni pomagati (seveda je bilo to odvisno tudi od našega odnosa do predmeta). Naša razredničarka je bila vedno na voljo za naša vprašanja in težave, s katerimi smo se soočale, predvsem pa izredno potrpežljiva s 30 dekleti v razredu. 

Vsem, ki se želijo vpisati v ta program, priporočam sprotno učenje. 

Manca, maturirala 2012

———————————————————————————-

Sem nekdanja dijakinja SVŠGL, in sicer programa predšolska vzgoja. V to šolo sem se želela vpisati in mi je to tudi uspelo. Sama sem izbrala program predšolske vzgoje, vendar ta šola ponuja več programov, zato le pokukaj, kaj vse ti ponuja. 

Moja izkušnja s to šolo je zelo pozitivna. V štirih letih sem se marsikaj naučila, spoznala in predvsem pridobila precej uporabnega znanja. Že takratni program je bil usmerjen v precej praktičnega dela, ki ga potrebujemo v vrtcu. V vseh teh letih, ko prihajam na jesenska in spomladanska rajanja, ki ga pripravljajo dijaki skupaj s profesorji, pa ugotavljam, da je teh praktičnih in uporabnih idej še več. Če v sebi čutiš, da so ti všeč programi, ki jih šola ponuja, se le oglasi na informativnem dnevu. Naj ti prišepnem še to, da so tudi profesorji in profesorice zelo prijazni. Ena izmed mojih najljubših je bila učiteljica psihologije, ki odlično podaja znanje. 

Katarina, maturirala 2008

———————————————————————————-

Leta 2004 sem se vpisala na SVŠGUGL, saj je bila moja velika želja postati vzgojiteljica predšolskih otrok, delati z otroki in za otroke. Velik korak k mojemu cilju je bil vpis na šolo, v kateri so nas odlični učitelji opremili z znanjem, veščinami in vrednotami, ki so mi še danes v oporo tako poklicno kot zasebno. Tu učitelji niso le učitelji, z učenci delijo tudi sebe, svoje zgodbe, so človeški in dostopni, da se lahko nanje obračaš za pomoč. Na srednjo šolo me poleg pridobljenih znanj, veščin, vrednot in lepih spominov vežejo tudi sošolci, ki so postali in ostali prijatelji, danes pa mnogi tudi kolegi, s katerimi si izmenjujemo primere dobrih praks. Sama sem šolanje uspešno zaključila leta 2008, vam pa želim veliko lepih trenutkov in uspehov, ko boste usvajali nova znanja in s tem uresničevali svoje sanje.

Sandra, maturirala 2008

———————————————————————————-

Na SVŠGUGL poučujejo najboljši in najbolj srčni profesorji. S svojo strokovnostjo, znanjem, veseljem in prijaznostjo dosežejo uspehe pri čisto vsakem posamezniku. Učno snov razlagajo na razumljiv in praktičen način, pridobljeno znanje pa ostane za vse življenje in ga vsakodnevno uporabljamo v praksi. Prav zato vsem bodočim dijakom, ki še iščete svoj prostor pod soncem in imate veliko volje do učenja, toplo priporočam vpis na to šolo. 

Ema, maturirala 2017

———————————————————————————-

Sem bivša dijakinja SVŠGUGL, smer predšolska vzgoja. Maturirala sem v šolskem letu 2013/2014. Ko sem prvič vstopila v šolo na informativnih dnevih, sem se takoj zaljubila vanjo. Navdušili so me profesorji ter zanimiv predmetnik. 

Nekateri profesorji so bili zares prijazni in so nam zelo pomagali pri učenju. Od izobraževanja sem zelo veliko odnesla. Na šolo imam zelo lepe spomine in bi se z veseljem ponovno vrnila. 

Edita, maturirala 2014

———————————————————————————-

Moji spomini na obiskovanje srednje vzgojiteljske šole so res nekaj najlepšega. Prvi dan, ko stopiš čez prag velike stavbe, čutiš v trebuhu metuljčke, nervozo in se soočaš z nečim neznanim. Hkrati se veseliš nove dogodivščine, ki te nestrpno čaka za prvim vogalom. Na hodnikih srečuješ nasmejane obraze ter občutiš okoli sebe ogromno pozitive in veselja. 

V času obiskovanja srednje šole vsakdo premaga mnogo strahu, odrašča in se sooča z nečim novim. Kujejo se nova prijateljstva. 

Nikoli ne bom pozabila na vse profesorje, ki so nas učili in s svojo strokovnostjo pripomogli k temu, da smo odrasli v to, kar danes smo. Z nami so delili svoje izkušnje, se smejali in nam s svojo srčnostjo večkrat tudi brisali solze. 

V prvi vrsti so vsi učitelji veliki ljudje in ne le profesorji, ki odlično opravljajo svoje delo. Predmeti, ki jih šola ponuja, so res zanimivi in podajo zelo dobro teoretično podlago za delo v vrtcu. V svoj poklic boste definitivno stopili dobro strokovno podkovani. Tudi s prakso, ki jo je potrebno opravljati, si boste nabrali kilometrino, izkušnje, ki jih v izbranem poklicu seveda ni nikoli preveč. 

Srednjo vzgojiteljsko šolo priporočam vsem, ki čutite, da je poklic vzgojitelja/vzgojiteljice pravi za vas. Ustvarili si boste krasne spomine in nabrali si boste dovolj idej, samozavesti za odlično opravljanje poklica pomočnika vzgojitelja. 

Tjana, maturirala 2012

———————————————————————————-

Spomini na čase, ko sem obiskoval SVŠGL, so zelo lepi. Vzdušje na šoli je pozitivno, profesorji in profesorice pa so zelo prijazni. SVŠGL ne ponuja samo tega, kar je napisano v predmetniku. Ponuja mnogo več. Od mnogih zanimivih in drugačnih ekskurzij, potovanj po Evropi in celo izven Evrope, sodelovanja v raznih projektih (npr. Erasmus+) in pestrega ter obširnega izbora interesnih dejavnosti do stika s sodobno umetnostjo. Na SVŠGUGL dobiš izkušnje in praktična znanja za življenje, ki ti bodo prišli prav ne glede na to, kakšna bo tvoja nadaljnja poklicna pot. Šola ni lahka, ampak tudi ne tako težka, da je ne bi uspešno zaključil/zaključila. Biti moraš samo priden/pridna in vztrajen/vztrajna. Po končani srednji šoli in poklicni maturi ter morda tudi opravljenem petem predmetu so ti odprta vrata na mnoge fakultete. Zase vem, da če bi se moral odločiti še enkrat, bi ponovno izbral SVŠGL oz. današnji SVŠGUGL, smer predšolska vzgoja.  

Nejc, maturiral 2018

———————————————————————————-

Sem Sara, študentka Pedagoške fakultete v Ljubljani. Trenutno obiskuje 3. letnik predšolske vzgoje, pred tem pa sem obiskovala SVŠGL oziroma sedanjo SVŠGUGL. Ko pogledam za nazaj, se mi zdi, da so bila srednješolska leta najboljša leta, polna smeha in norčij.

Šele na fakulteti sem ugotovila, kako je moje znanje o vzgoji otroka poglobljeno in hkrati še vseeno zelo plehko. Vendar sem iz srednje šole odnesla veliko znanja in izkušenj. Ker smo imeli veliko prakse (v 4. letniku dober mesec), se mi je zdelo, kot da sem bolj pripravljena na delo vzgojiteljice kot zdaj. Ko pogledam zapise dnevnikov iz letnika in četrtega letnika, pa opazim veliko razliko v napredku. Šola ti poda res veliko novega znanja o vzgoji in razvoju otroka, smernice za načrtovanje in delo v vrtcu, obogati te s strokovno komunikacijo, ki jo uporabljaš v vrtcu … Če sem iskrena, je 1. letnik res ponovitev OŠ, vendar se v 2. letniku začnejo strokovni predmeti, pri katerih dobiš veliko znanja. V spominu so mi najbolj ostali predmeti RUP (razvoj in učenje predšolskega otroka), PPP (pedagogika in pedagoški pristopi v predšolskem obdobju) ter športna vzgoja. Mislila sem, da bo inštrument (klavir) res naporen predmet, vendar te profesorji usmerjajo in lahko z nekaj vaje lepo napreduješ.

Zelo mi je bilo všeč, ker smo imeli organizirano malico in smo odšli v pritličje v restavracijo, kjer smo si predhodno izbrali jedilnik (takrat smo lahko izbirali med šestimi meniji) in ga prevzeli s študentsko izkaznico.

Udeležila sem se tudi izletov v tujino in smo se imeli noro dobro, povezali smo se s profesorji, saj je bilo vzdušje sproščeno, imeli smo ogromno časa za samostojno raziskovanje in veliko dobrih ogledov.

Še ena dobra stvar, ki smo jo imeli, pa so omarice, v katerih smo lahko shranjevali stvari, tako da mi ni bilo treba nositi domov težkih učbenikov, ampak sem jih po pouku odnesla v omarico in jih naslednji dan pred poukom vzela iz nje.

Imam zelo pozitivno izkušnjo s SVŠGUGL, saj je velika večina profesorjev zelo prijaznih in ti pomagajo, vzdušje je pozitivno, veliko smo hodili tudi na enodnevne izlete in pri tem smo se imeli res lepo.

Sara, maturirala 2018

———————————————————————————-

Na SVŠGUGL mi je bilo všeč veliko izbire pri projektnih in športnih dnevih, izbirni predmeti in izvenšolske dejavnosti. Hvaležna sem, da mi je ta šola dala možnosti in izkušnje, ki jih na drugih šolah ne bi bila deležna, npr. sodelovanje na praksi v Leedsu v okviru projekta Erasmus+. Vesela sem, da sem se odločila za to šolo, in vem, da se bolje ne bi mogla odločiti. Sploh sedaj, ko sem zaposlena v vzgoji in izobraževanju, vidim, kako dobro me je ta šola pripravila na mojo kariero pot v predšolski stroki.

Judita, maturirala 2018 

———————————————————————————-

Na srednjo šolo imam lepe spomine. Kot bodoči strokovni delavki v vrtcu mi je bilo zelo všeč veliko praktičnega usposabljanja po različnih ljubljanskih vrtcih in veliko glasbenih dejavnosti (petja, plesa in igranja na različna glasbila). V spominu mi bo za vedno ostala predstava Bi se gnetli na tej metli, ki smo jo pripravile za otroke (priprava scene, kostumov, zvoka). To pravljico še danes rada preberem. Vedno se bom spominjala naše razredničarke profesorice Majde Eržen Gruden, ki nam je vsa štiri leta stala ob strani in nas usmerjala po pravi poti vse do mature.

Po opravljeni maturi sem uspešno diplomirala na Pedagoški fakulteti v Kopru in se zaposlila v vrtcu. 

Vsem bodočim dijakom, ki se boste vpisali na šolo, želim veliko uspeha, znanja in prijetnih trenutkov v vrtcih. 

Karin, maturirala 2011

———————————————————————————-

Na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana sem zgradila odlično osnovo za nadaljnje izobraževanje. Trenuten študij pedagogike in andragogike mi je bistveno lažji, saj imam veliko predznanja, ki sem ga pridobila tekom srednješolskega izobraževanja. Seveda pa mi je SVŠGUGL dal veliko več kot le teoretična in praktična znanja iz področja vzgoje in izobraževanja otrok. Pridobila sem veliko življenskih izkušenj, dolgoletnih prijateljstev in zaupanja same vase. Profesorji so strokovni in prijazni ter vedno priskočijo na pomoč, ko jo potrebuješ. Vsebino in znanje podajajo s srcem ter te spodbujajo na vsakem koraku srednješolske poti. Če bi se še enkrat vpisovala na srednjo šolo, bi se brez dvoma zopte vpisala na Srednjo vzgojiteljsko šolo in gimnazijo Ljubljana.

Aleša, maturirala 2018

———————————————————————————-

V SVŠGL prostorih prebiva veliko spominov. S tem imam v mislih predvsem smeh po hodnikih, pogovori s sošolkami, učenje in tudi občasen strah pred ocenjevanjem. V štirih letih obiskovanja šole sem spoznala veliko novih ljudi in si močno razširila obzorja (predvsem na pedagoškem področju). Vsekakor so mi bili najbolj pri srcu pedagoški predmeti—le te so učili tudi profesorji, ki so snov predavali na zanimiv način in sem se od njih veliko naučila. Teorija se je dobro povezovala tudi s praktičnim izvajanjem v vrtcu, vse skupaj pa je bila dobra odskočna deska za naprej.

Neža, maturirala 2018

———————————————————————————-

Na Srednjo vzgojiteljsko šolo Ljubljana sem se vpisala, ker sem si želela pridobiti čim več novega in uporabnega znanja za naš bodoči poklic. Skozi vsa štiri leta sem se lahko preizkusila na različnih področjih: glasbeno, likovno, dramsko področje itn. Šola mi je bila všeč, ker smo pri različnih predmetih obiskovali različne ustanove (npr. Lutkovno gledališče Ljubljana), tudi profesorji so bili zelo prijazni ter nas dobro pripravili na maturo in nadaljnji študij. Predznanje, ki sem si ga pridobila v srednji šoli mi je v veliko pomoč tudi pri nadaljnjem študiju predšolske vzgoje.

Sara, maturirala 2018

———————————————————————————-

Živijo, bodoča dijak/inja Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana! Moje ime je Petra in sem svoja srednješolska leta preživela na programu predšolske vzgoje. Skozi šolanje sem spletla mnogo prijateljskih vezi in ustvarila spomine katere še zdaj rada obujam. Všeč mi je sproščenost, razgibanost pouka, nam s sošolkam nikoli ni bilo dolgčas saj se je na šoli vedno nekaj dogajalo! Zelo sem vesela, da sem imela možnost prakso opravljati v tujini, vedno pa sem se rada udeležila tudi ekskurzij. Zdi se mi, da sem pridobila veliko strokovnega kot tudi praktičnega znanja. Tudi vse profesorje ohranjam v lepem spominu. Šola mi je ponudila marsikaj in jaz sem te priložnosti vedno izkoristila. Prepričana sem, da če imaš rad/a izzive, dinamičnost in otroke je to šola zate.

Petra, maturirala 2018

———————————————————————————-

Štiri leta na SVŠGUGL so res še prehitro minila in priznati moram, da mi je prav ta srednja šola dala ogromno lepega in pomembnega. Vzgojiteljska srednja šola v Ljubljani me namreč ni pripravila zgolj na poklic, ki ga bom opravljala, pač pa tudi na celotno življenje, ki je še pred mano. Hvaležna sem, da me bodo celo življenje na srednješolske dni vezala tako pomembna spoznanja, kot pa tudi čudoviti spomini. 

Ajda, maturirala 2021

———————————————————————————-

SVŠGUGL je šola, ki mi je omogočila veliko več kot le samo pridobivanje znanja v učilnici, saj poleg kakovostnega izobraževalnega programa poskrbi tudi za vrsto različnih aktivnosti in dejavnosti, ki obogatijo tako strokovne in učne kot tudi druge vsebine in vsakemu nudijo nekaj zanj.

Šola je prostor, ki dijakom vsakič znova dokazuje, da niso le številka, temveč so pomemben del skupnosti. Dokazuje tudi, da ji je mar za vsakega posameznika, ki mu na njegovi poti pridobivanja znanja želi le najboljše.

Nasta Anja, maturirala 2021

Dostopnost