OPIS

Štiriletni program umetniška gimnazija – plesna smer, modul sodobni ples je gimnazijski program, ki dijakom omogoča, da svojo nadarjenost za ples razvijajo na temelju strokovno preverjenih in kvalitetnih vzgojno-izobraževalnih pristopov s poudarkom na razvijanju njihovih individualnih umetniških kvalitet. Dijaki pridobivajo plesno znanje in fizične sposobnosti ter osvajajo širša strokovno-teoretična znanja. Hkrati se po gimnazijskem programu pripravljajo na maturo, ki predstavlja pogoj za vpis v univerzitetne študijske programe. Zato je smiselno, da se v umetniško gimnazijo vpišejo vedoželjni in vztrajni učenci z odličnim ali prav dobrim uspehom.

Strokovni del predmetnika je razdeljen na praktični (sodobne plesne tehnike, kompozicija plesa, balet) in teoretični del (glasba, zgodovina plesa in odrske umetnosti). 

Pomemben del strokovnega izobraževanja bodočega umetnika so strokovno-teoretični predmeti. Znanja, ki jih dijak pridobi v štirih leti, mu pomagajo razviti njegov lastni jaz pri oblikovanju plesnega izraza.

Pouk praktičnih predmetov s področja plesa se izvaja v primernih prostorih v Plesnem in gledališkem centru kompleksa SVŠGUGL, kjer se nahajajo plesne in gledališke vadbene dvorane, dve uprizoritveni dvorani ter filmski in glasbeni studio.

Vsako leto se dijaki predstavijo v več plesnih produkcijah, sodelujejo na plesnih srečanjih, tekmovanjih, festivalih in revijah ter sodelujejo z drugimi šolami v Sloveniji in tujini (Duncan Center iz Prage, Šola Ane Maletić iz Zagreba, Lycée François 1ier iz Le Havra in druge). Več>> 

Po maturi na umetniški gimnaziji – plesna smer, modul sodobni ples dijaki šolanje nadaljujejo na umetniških akademijah v Sloveniji in tujini ali pa izbirajo druge smeri na univerzah, visokih šolah in drugih izobraževalnih programih.

 

Odpraviš pa se lahko tudi VIRTUALNI SPREHOD po naši šoli. Med posameznimi stavbami in nadstropji lahko navigiraš z menijem, ki se nahaja levo spodaj. Povezava do virtualne šole je TUKAJ.

 

Če želiš izvedeti več o naši šoli si oglej šolski časopis Zakon SVŠGUGL ali predstavitveno knjižico SVŠGUGL.

informativni-SVSGUGL-2022

info-casopis-SVSGUGL-2023 pprogramiSVSGUGL-informativni2023

 

Dostopnost